„MIRI STUPICI S LJUBAVLJU“ U NARODNOM POZORIŠTU
Postavio Redakcija Presstiž 29 Aug 2016 u 09:10 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Svečanost pod nazivom „Miri Stupici s ljubavlju održaće se 3. oktobra u 19.30 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, u znak sećanja i poštovanja na slavnu srpsku i jugoslovensku glumicu Miru Stupicu.

Prema saopštenju iz Narodnog pozorišta, o pozorišnoj divi, te večeri govoriće njene kolege, eminentni umetnici, iz pozorišnih kuća u kojima je ostvarila izuzetnu karijeru, a koja ju je i „krunisala“ za glumicu 20. veka.

MIRA STUPICA

- Foto: novosti.rs

Tom prilikom biće prikazani i inserti iz pozorišnih predstava, filmova i televizijskih serija koji će nas podsetiti na neke od njenih antologijskih uloga.

Narodno pozorište u Beogradu u kojem je diva počela i završila karijeru, ovim povodom pokreće i inicijativu da se ustanovi nagrada sa imenom slavne glumice.

Istog dana, u 19 časova, u foajeu pozorišta biće predstavljen i deo postavke „Mira Stupica glumica veka“, kojim je Narodno pozorište obeležilo 90. rođendan legendarne glumice.

Mira Stupica je bila članica Drame Narodnog pozorišta u Beogradu od 1941. do 1943, potom 1947. godine, a poslednji angažman zajedno sa Bojanom Stupicom, potpisala je 1. septembra 1959. u vreme upravnika Milana Bogdanovića.

Prva uloga u Narodnom pozorištu bila je Druga devojka u predstavi „Đido“ Janka Veselinovića – Dragomira Brzaka koja je u režiji Dušana Radenkovića premijerno izvedena 20. decembra 1941. godine.

Poslednja rola koju je ostvarila u Nacionalnom teatru bila je Stana u predstavi „Stanoje Glavaš“ Đure Jakšića, koja je premijerno izvedena 3. oktobra 1979. godine u režiji Gradimira Mirkovića.

Mira Stupica je preminula 19. avgusta u Beogradu, u 93. godini.

Ispraćaj za kremaciju posmrtnih ostataka održan je četiri dana kasnije, 23.08. na Novom groblju u Beogradu.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>