Miloš Tomić: Otvaranje izložbe u galeriji „New Moment“
Postavio Redakcija Presstiž 17 Apr 2018 u 08:59 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Izložba Miloša Tomića, eminentnog multimedijalnog umetnika beogradske scene sa internacionalnom karijerom, pod nazivom Precious Trash Vol.1 (Dragoceni otpad) biće otvorena 20. aprila u 19.30 časova u galeriji New Moment u Beogradu.

Milos Tomic - Lopta 16, 100cm x 150cm, 2018_ Archival pigment print (Digigraphie by Epson)

- Lopta 16, 100 cm x 150 cm, 2018 / Archival pigment print (Digigraphie by Epson)

Prema zvaničnom saopštenju organizatora, fascinacija otpadom i odbačenim predmetima datira od Tomićevog ranog detinjstva i objet trouvé (prim. prev. Pronađeni objekat) postaju integralni deo njegove prakse od samog početka. On regeneriše izgubljene i odbačene objekte, dajući im ulogu i mesto u novom kontekstu. Na izložbi Precious Trash  publika će imati priliku da vidi seriju fotografija na kojima su prikazane lopte iz kolekcije Miloša Tomića. Fotografije otkrivaju „nova lica” i detalje ovih odbačenih predmeta koje je autor sakupljao godinama unazad.

„Kao nepopravljivi đubretar, bacio sam se na ovu „poslednju” kolekciju otpadaka  – starih, probušenih, ižvakanih lopti. Nalazim ih (i kradem od pasa) po zapuštenim dvorištima, divljim obalama reka, između zarđalih brodova. Pecaroši mi pomažu da ih lovim iz vode, lomatam se po šiblju, propadne mi noga u prljavi vodu, omiljene pantalone sam pocepao i ne mogu više da se zakrpe. Ali se kao dete obradujem i proderem kad nađem jedva prepoznatljiv, raskupusani stari fudbal. A nisam vešt fudbaler. I nikakav navijač nisam. Ali me ove lopte oduševljavaju svojim bekstvom, svojim otkotrljavanjem od savršenog oblika lopte. Perem ih kući u kadi, cedim pesak, mulj, pijavice i rečnu vodu iz njih. Sušim ih na novinama u dvorištu i ne mogu dovoljno da ih se nagledam. Kao da su devojke”, kaže Miloš Tomić o svojoj inspiraciji.

Milos Tomic - Lopta 21, 100cm x 150 cm, 2018 _ Archival pigment print (Digigraphie by Epson)

- Lopta 21, 100 cm x 150 cm, 2018 / Archival pigment print (Digigraphie by Epson)

Ovo je druga izložba u saradnji Logic Art Space-a, internacionalne organizacije sa sedištem u Firenci i galerije New Moment. Logic Art Space i galerija New Moment imaju za cilj da, serijom izložbi savremene umetnosti koje su prodajnog karaktera, učine ovaj vid umetnosti dostupnom i razumljivom široj publici i, istovremeno, podstaknu sugrađane da podrže razvoj ovog polja, stvarajući osnov za buduće generacije umetnika sa ovih prostora.

Kustos izložbe i autor teksta u katalogu je Nataša Radojević, osnivač Logic Art Space-a, internacionalne organizacije sa sedištem u Firenci, koja radi na poljima promocije i produkcije savremene vizuelne umetnosti. Izložba će trajati do 20. maja 2018. godine, adresa galerije je Hilandarska 14 a radno vreme od ponedeljka do nedelje, od 10h do 19h. Prijatelji izložbe: Vinarija PIK Oplenac, advokatska kancelarija SOG, Ben Akiba, CoBA.

Projekat je nastao u saradnji sa Ivanom Zupancom i Dejanom Živadinovićem.

O umetniku:

Miloš Tomić (1976) je diplomirao filmsku režiju na Akademiji Umetnosti u klasi Miše Radivojevića (2001). Nakon toga završava magistarske studije na prestižnoj filmskoj akademiji FAMU u Pragu (2006), na odseku Multimedijalne animacije, u klasi profesora Petra Skale, a potom i doktorske na istoimenoj akademiji. Višestruki je dobitnik nagrada i priznanja za svoje svaralaštvo i spada u red najeminentnijih savremenih multimedijalnih umetnika iz regiona. U poslednjih dvadeset godina je držao radionice i izlagao na preko 50 internacionalnih filmskih festivala i izložbi. Između ostalog, bio je predstavnik Srbije na 55. Venecijanskom bijenalu.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>