„Memoari jedne gejše” u izdanju Vulkana
Postavio Redakcija Presstiž 13 Oct 2018 u 07:35 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Kultni roman Artura Goldena, Memoari jedne gejše, istinite priče o jednoj od najslavnijih japanskih gejši, objavljen je u izdanju Vulkana.

Memoari jedne gejse knjiga Vulkan

Glavna junakinja, Nita Sajuri, osvrće se na svoj životni put, iznenađujuće neposredno pripovedajući priču o jednoj gejši. Priča počinje u siromašnom ribarskom selu, 1929. godine, kada je devetogodišnja devojčica neobičnih sivoplavih očiju odvedena od kuće i kao robinja prodata poznatoj kući gejši. Dok Sajuri vremenom postaje gejša − uči kako da pleše, nosi kimono, kako da se šminka i sređuje kosu, pravilno sipa sake − suočava se s ljubomornom rivalkom i teškoćama života u zemlji kojoj preti dugotrajan rat.

Memoarima jedne gejše čitalac upoznaje svet u kom je najvažnija upravo njegova predstava, gde se devojačka čednost prodaje onome ko ponudi najviše novca, a žene se obučavaju kako da razonode najmoćnije muškarce. To je svet u kom je ljubav odbačena, poput iluzije. Stil kojim autor piše svojstven je azijskim predelima, neverovatni opisi i poređenja dočaravaju atmosferu Japana iz prošlog veka. Reč je o jedinstvenom proznom delu, koje je istovremeno romantično, uzbudljivo i jednostavno neodoljivo.

Autor romana je američki pisac, najpoznatiji upravo po bestseleru Memoari jedne gejše. Kao student Harvard univerziteta proučavao je japansku istoriju i kulturu, gde je pronašao inspiraciju za kultno delo. Neko vreme radio je u Pekingu i Japanu. Tokom boravka u Japanu, za potrebe pisanja romana Memoari jedne gejše intervjuisao je više gejši, uključujući najpopularniju u tom trenutku, Mineko Ivasaki. Roman je ekranizovan, a film o čuvenoj gejši osvojio je tri Oskara.

- Izvor: Vulkan izdavaštvo

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>