„Lična kartografija”: Otvaranje izložbe Jovane Ćosić
Postavio Redakcija Presstiž 27 Jan 2019 u 10:42 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Izložba pod nazivom Lična kartografija”, umetnice Jovane Ćosić, biće otvorena u četvrtak, 31. januara u 19h, u Galeriji Centra za grafiku, u Pariskoj 16 u Beogradu.

Jovana Cosic Licna kartografija

„Lična kartografija” je audio-vizuelna instalacija koja je nastajala proteklih nekoliko godina u Marseju (Francuska) gde umetnica Jovana Ćosić živi i radi od 2014. Ova izložba se nastavlja na istraživački rad umetnice započet i realizovan u vidu digitalne instalacije tokom njenih master studija u Francuskoj. Reč je o zvučnim zapisima koji korespondiraju sa lokacijama i trasama obeleženim na mapama Marseja izloženih u galeriji Centra. Kolažirane zvučne grafike su sentimentalni i intimni prostori žitelja Marseja koji posetioce uvode u stvaranje sopstvenih imaginarnih prostora u gradu na Mediteranu.

Karte su putokazi, gradovi su ljudi, arondismani su grupe ljudi koje zadržavaju humanoidni oblik.

Jovana Cosic (1)

„Moja priča počinje početkom septembra 2014. godine u Marseju, i još uvek traje. Ovaj projekat predstavlja nastavak istraživanja na polju kartografije koje sam započela na master studijama na Univerzitetu Aix Marseille.

Početna ideja bila je da predstavim plan grada kroz lična iskustva njenih građana. Postavljajući pitanja privatnog i javnog prostora, kolaža, dnevnika i mape kao medijuma i izvora inspiracije, došla sam na ideju lične kartografije. Namera mi je bila da u ovom projektu, već realizovanom u različitim digitalnim medijima, stavim akcenat na idividuu i njen trag u prostoru.

Pozvala sam ljude da učestvuju u projektu tako što sam im podelila mape grada i rekla da je njihov zadatak da ucrtaju svoje lične svakodnevne rute i snime audio zapis o svom kretanju ili ličnu priču inspirisanu gradom u kom žive.

Stanovnici gradova svakodnevno stvaraju milijarde ovakvih karti. Ako bi sve njihove rute bile vidljive, to bi svakako promenilo izgled gradova danas. Ja sam kasnije sve te putanje ucrtala i animirala u pojednostavljenoj mapi grada datoj u formi audio-video instalacije i animacije.

Jovana Cosic (3)

Ovaj projekat govori o celosti i podeljenosti jednog grada i jedne mape na arondismane. Oni su ovde predstavljeni grafičkim formama ljudskih oblika koje predstavljaju odraz mog doživljaja prostora i autentičnog zvuka grada.

Polje mape grada je ograničeno i podeljeno, a svaki od tih delova predstavlja jednu zasebnu ličnost koja krije po jednu priču i zvuk koji je prati. Moja iskustva su takođe prisutna u različitim delovima grada. Način na koji su delovi karte predstavljeni u prostoru govori o ljudskim odnosima – selektivnosti, grupisanju… Njihova igra je dijalog stanovnika Marseja koji su učestvovali u stvaranju ove moje intimne kartografije”, kaže autorka.

Izložba će biti otvorena do 15. februara. 

Jovana Cosic (2)

A map of the world that does not include Utopia is not worth even glancing at, for it leaves out the one country at which Humanity is always landing.
Oscar Wilde, The Soul of Man Under Socialism (1891)

Une carte du monde ne faisant pas mention du royaume d’Utopie ne mérite même pas un coup d’œil, car elle laisse à l’écart le seul pays où l’humanité finit toujours par aborder.
Oscar Wilde, L’Âme humaine et le socialisme.

Biografija

Jovana Ćosić (1983) diplomirala je grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Po završetku studija upisuje doktorske interdisciplinarne stiduje na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, Osek za digitalnu umetnost. Kasnije završava master studije na Univerzitetu Aix-Marseille u Francuskoj, Odsek za kreaciju digitalne slike. Na tom univerzitetu nastavlja istraživačke master studije iz oblasti plastičnih umetnosti. Izlagala je na mnogim grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Francuska, Poljska, Danska, Švajcarska, Mađarska, Japan…). Dobitnica je Godišnje nagrade za grafiku Fakulteta likovnih umetnosti. Članica je ULUS-a od 2008. godine. Ostvarila je učešće na nekoliko rezidencijalnih programa kao i grafičkim kolonijama u zemlji. Od 2014. živi i radi u Marseju gde sa svojim kolegom Arnom Buske vodi ateljee i concept store „Verre Minuit“. Bavi se sito i digitalnom štampom kao i slikanjem. Takođe radi i kao prevodilac.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>