IZLOŽBA VUKA VUČKOVIĆA U GALERIJI „ŠTAB“
Postavio Redakcija Presstiž 5 Oct 2017 u 10:23 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Samostalna izložba slika pod nazivom Exciting Cities, umetnika Vuka Vučkovića, biće otvorena 14. oktobra, u 20h, u galeriji Štab (Crnogosrka 10, Beograd).

vuk vuckovic foto by Milan Kolarski

- Foto: Milan Kolarski

Prema zvaničnom saopštenju organizatora, na izložbi će prvi put biti predstavljeni svi radovi iz Vukove najnovije serije slika Gradovi, koji je započeo 2015. godine.

Radovi ove serije, domaćoj publici poznati su pre svega po slikama Beograda i Novog Sada, koje na veseo i autentičan prikazuju umetnikov doživljaj dva najveća srpska grada. Pored njih Vuk je naslikao Njujork i Čikago, a u okviru izložbe, premijerno, biće izložena i najnovija slika, London, na kojoj je umetnik radio proteklih šest meseci.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi velikog formata, rađeni tehnikom uljanih boja na platnu. Vuk veoma detaljno slika panorame gradova, ističući sve objekte koji taj grad čine jedinstvenim i prepoznatljivim. Sveobuhvatnim načinom slikanja, smeštanjem širokih, panoramskih kadrova u žižu posmatračevog pogleda i interesovanja, umetnik želi da približi svoju likovnu poruku ispunjenu koloritom koji nedostaje svakodnevnici; da istovremeno informiše i zaintrigira posmatrača o gradu na slici, kao i o gradu u stvarnosti; da bojama zabeleži duh i temperament gradova, da ostavi kulturološko – istorijski dokument i likovni sken svih značajnih mesta sa aspekta sadašnjosti i prošlosti.

vuk vuckovic foto by Jelena Blagojević

- Foto: Jelena Blagojević

Radovi će biti izloženi do 18. oktobra.

Da podsetimo, Vučkoviću je 13. septembra u Nišu, na izložbi Mladi 2017 – Ovo menja sve dodeljena 1. nagrada prestižne Niš Art Fondacije, za sliku Chicago, koju će publika moći da vidi na izložbi 14. oktobra.

O umetniku

Vuk Vučković (1986) diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2010. godine, gde je iste godine upisao doktorske umetničke studije slikarstva. Od  2015. godine koosnivač je umetničkog studija “Wolf Art”.

Redovnu izlagačku aktivnost Vučković ima od 2007. godine, i do sada je izlagao na 18 samostalnih i više od 110 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više nagrada i priznanja za svoje stvaralaštvo, među kojima izdvaja: Prva nagrada Niš Art Fondacije, Nagrada Erste banke za umetnost, Pet najboljih izložbi u 2011. godini po izboru kritičara Novosti, Prva nagrada za crtež iz fonda Vladimira Veličkovića.  Njegovi radovi se nalaze u više kolekcija, zbirki i javnih prostora.

Dosadašnji postignuti rezultati Vuka Vučkovića ubrajaju u najuspešnije mlade umetnike u Srbiji. Njegova vizija je stvaranje uspešne internacionalne kompanije koja bi radila na promociji kulture i umetnosti.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>