Izložba „Usitnjavanje – priča o avanu” u Narodnom muzeju Zrenjanin
Postavio Redakcija Presstiž 5 Feb 2019 u 09:01 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Izložba „Usitnjavanje – Priča o avanu“, posvećena predmetu avanu, jednom od najstarijih čovekovih alatki čija je funkcija ostala nepromenjena do današnjih dana, biće otvorena 5. februara u 19h u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. 

Avan - usitnjavanje - tucanje kafe

Prema rečima organizatora, ovom izložbom se istražuje, valorizuje i prezentuje do sada retko izlagan muzejski predmet – avan, kao specifična čovekova alatka suštinski nepromenjena od praistorije. Njega s pravom možemo da smatramo civilizacijskom insignijom – označiteljem čovekovog prestanka preživljavanja i početka kulture ishrane. Kontinuirana upotreba u farmaciji svrstala ga je u alatku koja je simbol farmacije.

Avan (tarionik) je prva alatka koja se koristila za izradu lekova još u starom Egiptu. U praistoriji su prvi avani izrađivani od kamena. U periodu antike izrađivali su se od kamena i mermera, plitki i slični činiji. U srednjem veku, osim kamena i drveta, počinje da se koristi i bronza. Od kraja 18. veka počinju da se prave i od porcelana i stakla. Danas se oni izrađuju od najrazličitijih prirodnih i veštačkih materijala.

Upravo zbog toga avan je jedinstveno kulturno nasleđe mnogih kultura sveta, a svakako i naše kulture. U kulturi balkanskih naroda usitnjavanje i avan imaju civilizacijski kontinuitet. Na izložbi će, kroz priču o avanu, biti prezentovan ne samo njegov kulturni značaj, već i širi kulturni kontekst usitnjavanja hrane i drugih namirnica i materija, zapravo kulturološki značaj čovekove aktivnosti usitnjavanja.

Avan - usitnjavanje - tucanje kafe

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, biće predstavljeni razni primerci avana, od praistorije do današnjih dana, iz zbirki Etnografskog muzeja u Beogradu, Muzeja nauke i tehnike (Beograd), Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Muzeja grada Beograda, Narodnog muzeja u Požarevcu, Arheološkog instituta SANU, privatne zbirke Stevana Vukova, farmaceuta iz Zrenjanina, i privatnih kolekcija.

Organizatori su Etnografski muzej u Beogradu, Muzej nauke i tehnike u Beogradu, Farmaceutski fakultet Univerziteta u Beogradu i Narodni muzej Zrenjanin.

Autori izložbe su Jelena Manojlović, Miloš Matić, Svetlana Mitrović, Daniela Pejović i Ivan Stanić, a svečano će je otvoriti istoričar Dejan Ristić.

Izložba će biti otvorena do 1. marta ove godine, a nadležni kustos u Narodnom muzeju Zrenjanin je Branka Babić, kustos-etnolog.

- Izvor: mediasfera.rs

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>