IZLOŽBA „UMETNOST I VLAST: PEJZAŽI IZ ZBIRKE JOSIPA BROZA TITA“
Postavio Redakcija Presstiž 30 Aug 2014 u 08:01 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Izložba „Umetnost i vlast: pejzaži iz zbirke Josipa Broza Tita“ biće otvorena u četvrtak, 4. septembra u Muzeju 25. maj. Posetioci će imati priliku da pogledaju 45 slika i 10 grafika. Biće izloženi likovni radovi, maketekuća u kojima je živeo i boravio Josip Broz Tito, kao i video instalacije „Plodovi naše zemlje“ i „Uokvirivanje prostora“ slovenačke umetnice Jasmine Cibic.

tito

Radovi su nastali u rasponu od osam decenija, od 1903. godine (Proleće, Ivan Grohar) do poslednjih godina Titovog života (Peđa Milosavljević, Vasilije Jordan). Ilustruju tokove jugoslovenske umetnosti i ideologiju vlasti, a među njima su i pejzaži koji su planski predstavljali pažljivo odabrane momente iz Titove rane biografije kao instrumenata u izgradnji kulta ličnosti tog vođe.

rodna-kuca-druga-titaBiće izložene i makete Titove rodne kuće u Kumrovcu, kuće u Smederevskoj Palanci, na Zlatiboru i drugih, koje su sa velikom preciznošću i posvećenošću izradili amateri: pioniri, učenici, studenti i penzioneri.

Organizovan je i prateći program u vidustručnih vođenja, kreativnih radionica za decu i projekcije filma „Poklon predsednika Niksona“.

Izložba je premijerno bila postavljena u galeriji Matice srpske u Novom sadu, a u Beogradu će biti otvorena do 12. oktobra.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>