Izložba „Rastuće sunce“ Gordane Tomić u Galeriji KANVAS
Postavio Redakcija Presstiž 11 Oct 2019 u 08:20 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Izložba slika „Rastuće sunce“ umetnice Gordane Tomić otvorena je sinoć, 10. oktobra, u Galeriji KANVAS, u Kosovskoj 16 u Beogradu.

Gordana Tomic slikarka

- Foto: Promo

Gordanina deseta samostalna izložba na izvestan način veliča svetlost i sunce, motiv sa kojim se bavila u prethodnom radu kroz slike inspirisane Japanom i Mediteranom, ali ona se direktno sučeljava sa izazovom novih stvaralačkih prostranstva i predaje se nadahnuću koje je vodi kroz njen saznajni put. Na tom putu su nastala raskošna dela oplemenjena igrom linija i pretapanjem suptilnih gradacijskih tonova koji pred vama vibriraju radošću, euforijom, zadovoljstvom, blaženstvom… raznim oblicima, sreće, kako se i zovu slike i instalacije, koje pripadaju ovoj zbirci dela, visoke duhovne ozarenosti.

Kustos ove izložbe, Aleksandra Lazar, kaže da izložbom The Sun Rising umetnica teži da prikaže duboku i uzvišenu sreću onih trenutaka kada je bila nabliskija blaženstvu ili radosti kroz seriju pastoralnih apstrakcija koje evociraju specifično mesto i vreme putem boje.

- Kao što jedan američki filozof i naučnik kognitivnih nauka Danijel Denet sugeriše da „pronađimo nešto važnije od nas i posvetimo svoj život tome“,u ovom kontekstu, treba se setiti i da je apstraktna umetnica Agnes Martin, na pitanje da objasni svoj rad, rekla da je on potpuno povezan sa srećom: „Postoji toliko ljudi koji ne znaju šta žele. I mislim da je u ovom svetu to jedino što morate znati — tačno ono što želite. … Ako radite ono za šta ste rođeni … to je način da budete srećni“ – ističe Aleksandra Lazar.

Izložba će biti otvorena do 15. novembra.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>