Izložba radova Anastasa Jovanovića u Konaku kneginje Ljubice
Postavio Redakcija Presstiž 27 Nov 2017 u 08:19 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Izložba „Anastas Jovanović – Umetnost i novi mediji” nedavno je otvorena u Konaku kneginje Ljubice u Beogradu.

Anastas Jovanovic

U okviru obeležavanja 200 godina od rođenja Anastasa Jovanovića (1817-1899) Muzej grada Beograda priredio je ovu veliku jubilarnu izložbu Anastas Jovanović.

Prema zvaničnom saopštenju iz MGB, ovom postavkom je predstavljeno blizu dve stotine originalnih radova umetnika – crteža, akvarela, talbotipija, fotografija, stereoskopskih snimaka i ličnih predmeta iz kolekcije Muzeja grada Beograda. Izbor dela izvršen je u svetlu novog sagledavanja i razumevanja složene društvene i umetničke delatnosti Anastasa Jovanovića na polju razvoja medijske kulture i umetnosti. Posle više od tri decenije, publika će imati priliku da ponovo vidi neka od najznačajnijih umetničkih ostvarenja, ali i da se sa nekima upozna po prvi put.

Anastas Jovanovic_ Knez Mihailo_ 1864-1868_ Muzej grada Beograda_ AJ_1440

-  knez Mihailo / Anastas Jovanović (1864-1868), Muzej grada Beograda

U toku dugogodišnjeg umetničkog rada u Beču (1841–1859) Jovanović je načinio impresivnu galeriju fotografija svih viđenijih ljudi svoga doba na osnovu koje je izveo brojne litografije i tako stekao ugled prvog srpskog litografa i fotografa.

Anastas Jovanović, pionir evropske fotografije, za srpsku vizuelnu kulturu je ostvario nemerljiv značaj. Ne samo da ju je obogatio svojim nebrojenim fotografijama i litografijama, već je i samostalno stvorio neke od ikoničnih prizora modernog srpskog nacionalnog identiteta kao što su likovi kneza Mihaila, kneginje Julije, Vuka Karadžića, vladike Njegoša, kneza Danila, kneginje Perside Karađorđević, Kleopatre Karađorđević, patrijarha Rajačića, mitropolita Petra Jovanovića, Tome Vučić Perišića, Ilije Garašanina, kapetan Miše Anastasijevića, Uzun Mirka, Milice Stojadinović Srpkinje, Branka Radičevića, Ljube Nenadovića, Đure Daničića, Dimitrija Avramovića, Jeremije Stanojevića, Kraljevića Marka, Hajduk Veljka i drugih.

Anastas Jovanovic_ Petar Petrovic Njegos_ 1851_ Muzej grada Beograda_ AJ_466_P

- Njegoš / Anastas Jovanović (1851), Muzej grada Beograda

Tokom 19. veka Anastas Jovanović bio je jedan od umetnika i javnih radnika Kneževine Srbije koji su uz podršku političke elite, u prvom redu vladarske porodice Obrenović, upotrebom novih vizuelnih medija učestvovali u izgradnji i razvoju njenog modernog imidža. Njegova svestrana i složena umetnička delatnost omogućila je transfer savremenih evropskih strujanja i novih tehničkih znanja u sistem srpske vizuelne kulture 19. veka. Popularizacija kulture vršena litografskim i fotografskim medijem, uticala je na formiranje ukusa i osećaja za lepo u mladoj srpskoj kneževini i omogućila prelaz umetnosti iz domena visoke i zatvorene umetničke prakse, oličene u mediju slikarstva, u okvire masovne medijski rasprostranjene i dostupne vizuelne kulture.

Tokom trajanja izložbe realizovan je i niz pratećih programa, predavanja, radionica, koncerata. Izložbu prati katalog, kao i monografska publikacija „Identiteti i mediji – Umetnost Anastasa Jovanovića i njegovo doba“.

Anastas Jovanovic_ Knez Milos u boju_ skica za kompoziciju_ polovina XIX veka_ Muzej grada Beograda_ AJ_637 (295)

- Knez Miloš u boju / Anastas Jovanović – skica za kompoziciju – polovina XIX veka, Muzej grada Beograda

Projekat obeležavanja dva veka od rođenja Anastasa Jovanovića finansijski su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

Izložba „Anastas Jovanović – Umetnost i novi mediji“ trajaće do 28. januara 2018. godine, а аutor je mr Danijela Vanušić, viši kustos Muzeja grada Beograda.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>