IZLOŽBA „BELEŠKE BURNIH ODNOSA“
Postavio Redakcija Presstiž 6 Sep 2014 u 09:34 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Izložba o odnosima Srbije i Austrije od 1836. do 1914. godine pod nazivom „Beleške burnih odnosa“ otvara se u ponedeljak, 8. septembra u Konaku knjeginje Ljubice u 18 sati.

beleske-burnih-odnosa

Posetioci će imati prilike da se upoznaju sa bliskim ali veoma komplikovanim odnosima austrijskog i srpskog naroda. Biće izložena dokumentarna građa, kao i dela slikara Paje Jovanovića, Stevana Todorovića i Pavla Simića.

Među eksponatima naći će se i prva Geografska karta Kneževine Srbije, koju je Anastas Jovanović litografisao, a u Beogradu je 1843. nacrtao Jovan Bugarski, da bi je o svom trošku zajedno izdali u Beču 1845. godine, print naslovne strane završnog nacrta Ultimatuma sa dopisanom napomenom „poslednja definitivna verzija“ od 19. jula 1914, kao i Objava rata Austrougarske Srbiji sa dopisanom napomenom „poslato 28. jula 1914”.

Izložba će biti otvorena do 5. oktobra.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>