IZLOŽBA „6. APRIL 1941.“ U KUĆI KRALJA PETRA
Postavio Redakcija Presstiž 5 Apr 2016 u 12:56 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Izložba „6. april 1941. biće otvorena sutra, 6. aprila, u 17 časova u Kući kralja Petra I u Beogradu.

bombardovanje beograda 1941

- Bombardovanje Topčidera

Prema saopštenju organizatora iz Kuće kralja Petra, ovom izložbom, koju u saradnji organizuju Gradska opština Savski venac i Udruženje „Beogradski maketarski klub, biće obeležena 75. godišnjica od početka napada sila Osovine na Beograd, u Drugom svetskom ratu.

Izložbu će otvoriti Branimir Gajić, član Veća Gradske opštine Savski venac i Igor Černiševski, potpredsednik „Beogradskog maketarskog kluba“.

bombardovanje tocidera 1941 (1)

- Ulica Vase Pelagića

Izložba „6. april 1941.“ kroz izložene makete ilustrovaće istorijski i tehnološki trenutak vojne avijacije Kraljevine Jugoslavije za vreme napada. Članovi „Beogradskog maketarskog kluba” u svojoj kolekciji poseduju makete većine najznačajnijih vazduhoplova koji su bili u sastavu našeg vojnog vazduhoplovstva i vazduhoplovstva sila Osovine 6. aprila 1941, uglavnom u razmeri 1/72, te je ideja da se ovom postavkom obeleži značajan trenutak u istoriji naše zemlje. Manji broj maketa u razmeri 1/48 i/ili 1/32 dodatno će istaći najbitnije tipove vazduhoplova.

Izložbu će upotpuniti foto-materijal od pedesetak fotografija i istorijski pano o 6. aprilu 1941. koji će na srpskom i engleskom jeziku propratiti izložene fotografije i makete. Posebna pažnja biće posvećena fotografijama sa prikazom stradanja Topčiderskog brda i Senjaka u bombardovanju 6.aprila 1941, u cilju informisanja mladih i lokalne zajednice o tim istorijskim trenucima.

bombardovanje tocidera 1941 (2)

- Sitnička ulica

Kao prateći program uz izložbu, u četvrtak 7. aprila, u 17 časova, u Kući kralja Petra I, biće organizovano predavanje sa temom „Emili nad Beogradom, predavač: Boris Ciglić.

Izložba će biti otvorena do 9. aprila 2016, radnim danima od 12 do 18 i subotu od 10 do 14h. Ulaz je slobodan.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>