Igor Simić: Otvaranje izložbe u Kući legata
Postavio Redakcija Presstiž 21 Sep 2018 u 08:35 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Trilogija video radova Manus x Machina x Moralia Igora Simića biće otvorena 25. septembra u 20h u Galeriji Kuće legata, u Ulici Kneza Mihaila 46 u Beogradu.

Manus x Machina x Moralia - Igor Simic - Kuca legata 2018

Ovo je originalan osvrt na ljudsko društvo koji ispituje odnos čoveka i tehnologije u XXI veku koji je nepredvidiv, konfuzan, ali pun novih mogućnosti.

Izložbu video radova svečano će otvoriti direktor Kuće legata gospodin Filip Brusić-Renaud, na svečanom otvaranju govoriće i Greg DeCuir Jr, američki pisac, istrazivač teorije filma i selektor dva beogradska filmska festivala, BELDOCS-a i Festivala alternativnog filma i videa. Organizaciju izložbe podržao je Sekretarijat za kulturu grada Beograda, prepoznajući značaj prikazivanja ove izložbe široj publici.

Manus x Machina je bio naziv velike izložbe 2016. u Metropoliten Muzeju u Njujorku, a Simić u naziv dodaje termin Moralia. Odnos ljudske ruke koja pravi alate i alata koji menjaju sopstvenog tvorca dovodi u pitanje stare vrednosti, menjajući ideje zdravlja, morala i ljudskog. Takođe, vlasnici digitalnih alata su postali tehnološki gurui koji oblikuju svet na političkom i na intimnom nivou. To je lepota vremena u kojem čovek pipa u mraku pod plavičastim svetlom servera.

Rams Galerija, koja posvećuje svoju delatnost promociji mladih umetnika, ovom prilikom predstavlja multimedijalnog umetnika, koji je školovani reditelj i filozof. Igor Simić završio je filmsku režiju na Columbia Univerzitetu u Njujorku i dobitnik je mnogobrojnih nagrada na svetskim festivalima. Video rad “Melanholični dron ” Igora Simića od 2016. godine nalazi se u kolekciji prestižnog Muzeja Savremene Umetnosti u Barseloni MACBA.

U toku trajanja izložbe od 25. 9. do 14. 10. 2018. godine u Galeriji Kuće legata biće organizovana brojna predavanja i stručna vođenja kroz izložbu, kao i organizovane posete studenata sa umetničkih fakulteta.

- Izvor: Kuća legata

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>