HELMUT NEWTON I EROTSKA FOTOGRAFIJA U GALERIJI NEW MOMENT
Postavio Redakcija Presstiž 15 Sep 2014 u 08:03 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Izložba Helmut Newton i erotska fotografija“ biće predstavljena publici od 23. septembra do 23. oktobra u Galeriji New Moment u Beogradu.

Foto: Greg Gorman

Foto: Greg Gorman

Posetioci će imati priliku da vide 25 orignialnih grafika najpoznatijih svetskih erotskih fotografa među kojima su Helmut Newton, Sam Taylor Wood, Nobuyoshi Araki, Greg Gorman, Man Ray, Jeanloup Sieff, Nan Goldin i Ralph Gibson.

Erotske fotografije Helmuta Newtona proslavljaju koncept života kao performansa u kome seks i nasilje, postavljeni kao pozorišna drama, uprkos uzbuđenju koje izazivaju, prevode seksualnost iz oblasti emocija i ljubavi u obezličeno polje ukusa i stila. Pored Newtonovih uzbudljivih dela, izložba prikazuje i fotografije koje potpisuju Sam Taylor Woods u čijem prikazu tela vidimo poigravanje sa statikom, geometrijom, ravnotežom i gravitacijom, Nobuyoshi Araki koji naglašava razotkrivenost postavljajući boju kao simbol Erosa, a čin fotografisanja je prepun emocija poput seksualnog čina. Primarnost estetskog snažno je prisutna u predstavi fizičke intimnosti koju nam daje Greg Gorman. Nadrealisti poput Man Raya posvetili su posebno značajnu pažnju erotskoj fotografiji, dok kontrasti crnog i belog i upotreba svetla i senke unose neophodno uzbuđenje i dodatno „dramatizuju“ prizor, makar samo sastavljen od fragmentisanog tela žene, kako ih vide Jeanloupe Sieff i Ralph Gibson. Od sredine 70-ih godina liberalizacijom celokupnog društva javlja se i muška erotska fotografija kao i queer fotografija koja sadrži i izrazito politički karakter, a koju na ovoj izložbi možete videti kroz objektiv Nan Goldin.

Foto: Helmut Newton

Foto: Helmut Newton

Erotska fotografija je prešla dug put od svojih skromnih početaka sredinom 19. veka do savremenih ostvarenja brojnih umetnika i fotografa. Umetnici modernizma donose promenu i izvode erotsku fotografiju u polje javnog, a njihovi eksperimenti sa fotografijom, spajanje fantastike, inovativnih fotografskh postupaka i portretisanje uveli su erotsku fotografiju u korpus visoke umetnosti i priznate umetničke prakse.

Model po kome funkcioniše erotska fotografija se nije mnogo izmenio. Savremena erotska fotografija, baš kao i ona od pre 150 godina, klasifikuje svoje subjekte kroz prepoznatljive modele popularne kulture varirajući njihove imidže sa stereotipiziranim rodnim ulogama žena i na taj način gradi fantaziju na osnovama socijalne stvarnosti.

O Helmutu Newtonu

Foto: Sam Taylor Woods

Foto: Sam Taylor Woods

Helmut Newton (1920-2004) je bio nemački umetnički fotograf koji je svetsku slavu stekao 1970. godine radeći za francuski Vogue. Svoje umetničko obrazovanje počeo je u berlinskom ateljeu slavne modne fotografkinje Elsie Simon kada mu je bilo samo 16 godina, sa željom da postane paparaco fotograf. Već u osamnaestoj isprobao se kao reporter lista Singapore Straits Times odakle je, posle svega dve nedelje, otpušten zbog „nesposobnosti“. Stvarajući zavodljive, glamurozne i šokantne fotografije svojih prelepih i neponovljivih modela stao je u red najvećih modnih fotografa 20. veka. Njegovi modeli uhvaćeni su u situacijama koje se mogu odrediti kao trenutne, a šta će se dogoditi u sledećem trenutku mora da smisli svaki posmatrač sam. Svoju prvu samostalnu izložbu Newton je imao tek 1975. godine u Parizu, u zrelim pedesetim godinama. Osamdesetih godina prošlog veka nastavlja da bude upečatljiv i uticajniji nego ikada. Za njega je fotografija sveobuhvatni i beskrajni proces istraživanja, čime neosporno dokazuje svoj identitet.

Helmut Newton erotska fotografija

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>