Gojko Božović: Dobitnik nagrada „Kočićevo Pero“ i „Kočićeva Knjiga“!
Postavio Redakcija Presstiž 24 Dec 2018 u 14:02 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Gojko Božović, direktor i glavni urednik izdavačke kuće Arhipelag, dobitnik je književne nagrade Kočićevo Pero za zimu 2018. i godišnje nagrade Kočićeva Knjiga za 2018. godinu.

Gojko Božović 2018

- Gojko Božović / foto: promo Arhipelag

SAOPŠTENJE

žirija za književne nagrade

KOČIĆEVO PERO za zimu 2018. i godišnju nagradu KOČIĆEVA KNJIGA za 2018. godinu

 

Žiri u sastavu književnici: Nikola VUKOLIĆ (predsjednik), Miljenko JERGOVIĆ i Mladen VESKOVIĆ donio je jednoglasnu odluku da KOČIĆEVO PERO za zimu 2018. godine koje se dodjeljuje za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi dodijeli književniku GOJKU BOŽOVIĆU za knjigu MAPA, kao i prestižna književna nagrada KOČIĆEVA KNJIGA za cjelokupno književno stvaralaštvo.

O dobitniku KOČIĆEVOG PERA i KOČIĆEVE KNJIGE, GOJKU BOŽOVIĆU, predsjednik žirija Nikola VUKOLIĆ kaže:

- Za Gojka Božovića može se reći da je pisac širokog registra interesovanja.

Započeo je poezijom, kao stvaralac i kritičar, uvijek blizu lirsko-kritičkog izraza u kojem je mogao da do maksimuma iskaže svoju stvaralačku individualnost, kreativni razmah, znanje, senzibilitet, koncentraciju intelektualne i emocionalne energije.

Kada se danas detaljnije zagledamo u stihove Gojka Božovića, nameće nam se Ričardsonov sud o poeziji: Bez poezije naša nauka će izgledati nepotpuna, najveći dio onoga što se smatra religijom i filozofijom zameniće poezija.

Misaono bogata, emocionalno vibrantna, podsticajno asocijativna poezija Mape odslikava ne samo kreativnu individualnost pjesnika nego i prostor i vrijeme, istoriju i jezik. Mogli smo zaključiti da između pjesnika i pjesme postoji znak jednakosti iako su i djelo i njegov tvorac promjenljivi.

Iako je poezija Mape dubinsko ogledalo bića, duha, duše i srca, znanja i iskustva jedinke, inteligentniji čitalac će u zbirci prepoznati građevinu čiju su duboki temelji utisnuti u različitim slojevima vremena i događaja kroz koje je prošlo kolektivno biće utiskujući tragove u intelektualnu i emocionalnu matricu pojedinca koji ulazi u njegov sastav, čini njegovo živo tkivo.

Gojko Božović je čovjek svoga tla. U podsvjesnim nivoima bića zapamtio je sva prošla dešavanja koja je njegov narod preturio preko glave. Sva sjećanja sačuvana su u jeziku i slikama, ucrtana u mapu grada, predjela, neki nesagledivi prostor u kojem vrve životni usamljenici, obuzeti nedoumicom, neodlučnošću, samoćom i prazninom. Iako gleda otvorenim očima i grabi saznanja, čovjek odlazi praznih ruku jer se sve dešava suviše brzo, suviše brzo dolazi jesen kao neminovnost i početak kraja na koji nikako da se priviknemo. ( Doći će jesen/ Sve je već došlo/ I sve će doći/ Ima nekog reda u toj navici/ Ima neke mrzovolje u toj odlučnosti/)

Mapa Gojka Božovića je djelo u kojem se u uskom prostoru i krajnjom ekonomičnošću jezičkog materijala postiže bogatstvo, sugestivnost i punoća iskaza. To je knjiga koja plijeni svojom širinom, bogatstvom zvučanja i značenja riječi. Bogata zvučanjem i značenjem Mapa Gojka Božovića prilikom svakog novog čitanja izaziva u čitaocu drugačija doživljajna odjekivanja, rekao je književnik Nikola Vukolić.

Danas Gojko Božović predstavlja jedno od najznačajnijih imena našeg književnog prostora. Mislim da nema više nikakve sumnje da je on svojim cjelokupnim višedecenijskim književnim radom na najljepši način obilježio protekli period u našoj književnosti. Božović nije samo pjesnik, on je i sjajan esejista i kritičar. Jednostavno rečeno, Gojko Božović je stvorio raskošno književno djelo po čemu je prepoznatljiv i znan.

Zahvaljujući svojoj pronicljivosti i spisateljskom zanatu Gojko Božović je potvrdio svoj ugled u našoj književnosti i time zaslužio i ovogodišnju nagradu KOČIĆEVU KNJIGU koja se dodjeljuje za cjelokupno književno stvaralaštvo – istakao je književnik Nikola Vukolić.

Nagrade KOČIĆEVO PERO i KOČIĆEVA KNJIGA koje dodjeljuje Zadužbina Petar Kočić Banja Luka – Beograd, biće svečano uručene u utorak, 25. 12. 2018. godine u 12.00 časova u VUKOVOJ ZADUŽBINI Beograd. O dobitnicima nagrada govoriće članovi žirija, književnici Nikola VUKOLIĆ, Miljenko JERGOVIĆ i Mladen VESKOVIĆ.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>