FILM O ARČIBALDU RAJSU U DOMU OMLADINE
Postavio Redakcija Presstiž 21 Apr 2015 u 11:24 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Projekcija dokumentarno – igranog filma „Čujte Srbi!“ o Arčibaldu Rajsu biće održana sutra, 22. aprila, u 19 časova u Velikoj sali Doma omladine u Beogradu.

cujte-srbi-filmPrema saopštenju Doma omladine, film „Čujte Srbi!“ u produkciji „Atos medija“, pokušava da osvetli ličnost dr Rudolfa Arčibalda Rajsa, jednog od najvećih prijatelja kojeg je Srbija tokom svoje burne istorije imala. Kao istaknuti četrdesetogodišnji kriminolog dr Rajs je na poziv srpske vlade pre 100 godina (septembar 1914.) došao u Srbiju.

Scenarista i reditelj filma je Goran Vukčević, a producent Đorđe Ivanov.

Dr Rajs je objavio istinu o zločinima austrougarske vojske koja je do tada važila za civilizovanu armiju. Kao istražitelj, ali i ratni izveštač svetom je proneo glas o stradanju i junaštvu, o ogromnim žrtvama srpske vojske i naroda. Do svoje smrti je ostao veran Srbiji, mada duboko razočaran u srpske političare. Gorka poruka sadržana u njegovom posthumno objavljenom delu opominjuće odjekuje do naših dana. O tim odjecima, ali i manje poznatim detaljima vezanim za život i rad dr Rajsa govore istoričari, sociolozi, kriminolozi … Čedomir Antić, Slobodan Antonić, Saša Marković, Slobodan Bjelica, Dragomir Anđelković, Stanislav Sretenović, Ivan Mijatović, Dimitrios Kapadohos, Pjer Margo, Erik Sapin, Daniel Korvon, Dušan Janjić, Slavko Spasić.

U igranom delu glumac Milan Prljeta, kao narator gledaoce vodi kroz prostore koje je tokom Velikog rata prošao i sam dr Rajs. Lik slavnog istražitelja tumači novosadski glumac Uroš Zđelar, dok se u ulozi Nikole Pašića kao specijalni gost pojavljuje Predrag Smiljković.

Film je sniman na lokacijama u Srbiji (Niš, Beograd, Fruška gora), Grčkoj (Krf, Vido, Kajmakčalan, Solun) i Švajcarskoj (Lozana).

Rudolf Arčibald Rajs  bio je švajcarski forenzičar, publicista, doktor hemije i profesor na Univerzitetu u Lozani. Istakao se kao kriminolog radom na istraživanju  zločina nad srpskim stanovništvom u vreme Prvog svetskog rata. Na poziv srpske vlade Rajs je 1914. godine otišao u Srbiju da istražuje zločine austrougarske, nemačke i bugarske vojske nad civilnim stanovništvom. Napisao je mnoge knjige i radove povodom toga, a često je slao izveštaje koji su objavljivani u uglednom časopisu neutralne Švajcarske, Gazet (Gazette). Time je kao ugledni profesor i kriminolog izveštavao svet i kvario propagandnu sliku Nemaca i Austrougara o Srbima kao divljačkom narodu. Bio je član delegacije jugoslovenske vlade na Mirovnoj konferenciji u Parizu. Zavoleo je srpskog vojnika-seljaka i srpski narod i do kraja života ostao u Srbiji.

Sa srpskom vojskom prešao je Albaniju, Solunski front i sa Moravskom divizijom umarširao u oslobođeni Beograd, novembra 1918. godine. Posle rata modernizovao je tehničku policiju pri Ministarstvu unutrašnjih poslova nove države. Tadašnja kriminalistička tehnika po mišljenju američkih istraživača koji su putovali po Evropi ciljno proučavajući ovaj vid policije, bila je na veoma visokom nivou. Međutim, Arčibald Rajs, razočaran nekim negativnim pojavama u društvenom i u političkom životu povukao se pred kraj života iz svih javnih funkcija. Živeo je skromno u svojoj vili „Dobro polje“ (Topčider) u Beogradu.

Dr Arčibald Rajs je 1926. godine postao počasni građanin grada Krupnja. Te godine je takođe jugoslovenski ministar i general Dušan Trifunović Rajsa proglasio počasnim kapetanom I  klase pešadije Vojske Kraljevine SHS.

Umro je 8. avgusta 1929. godine  u Beogradu. Sahranjen je na topčiderskom groblju, dok je po njegovoj želji njegovo srce odneseno u urni na Kajmakčalan, gde je sahranjeno zajedno sa ostalim oslobodiocima Solunskog fronta.

Trajanje filma je 80 minuta.  Ulaz je slobodan.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>