ENTONI DOR – DOBITNIK PULICERA 2015. GODINE
Postavio Redakcija Presstiž 21 Apr 2015 u 11:10 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Entoni Dor – dobitnik Pulicerove nagrade za za književnost za 2015. godinu za roman „Sva svetlost koju ne vidimo” proglašen je u juče posle podne na Univerzitetu Kolumbija.

sva-svetlost-koju-ne-vidimoAutor je u Parizu sa jedanaestogodišnjim sinom delio sladoled kada je saznao da je za svoj roman dobio Pulicerovu nagradu za književnost. I zaista prava lokacija, budući da se upravo radnja njegovog romana događa u Parizu za vreme nemačke okupacije.

U užem izboru bili su Ričard Ford sa zbirkom priča „Let Me Be Frank with You“, Lejla Lalami sa romanom „The Moor’s Account“ i Džojs Kerol Outs sa zbirkom priča „Lovely, Dark, Deep“.

Žiri za dodelu Pulicerove nagrade naveo je u obrazloženju da je Dorov roman „maštovito i složeno“ delo koje istražuje „ljudsku prirodu i kontradiktornu moć tehnologije“. Roman „Sva svetlost koju ne vidimo“ pre nekoliko meseci bio je i u najužem izboru za prestižnu američku nagradu National Book Award. Ovo je priča o dvoje mladih ljudi – slepoj Francuskinji i nemačkom vojniku – zahvaćenih vihorom Drugog svetskog rata, koji nastoje da sačuvaju humanost, razum i smislenost svojih života u opštem paklu koji je oko njih. U obrazloženju se još navodi da u Dorovom romanu čitamo niz „kratkih, stilizovanih poglavlja“ inspirisanih „strahotama Drugog svetskog rata“.

Roman je odmah po objavljivanju postigao neverovatan uspeh. Bio je 49 nedelja na listi bestselera New York Timesa i prodat je u više od 1,6 miliona primeraka.

Izdavačka kuća Laguna je objavila roman „Sva svetlost koju ne vidimo“ Entonija Dora pre nepunih mesec dana. Knjigu možete potražiti u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, kao i na sajtovima www.laguna.rs i www.delfi.rs.

- Featured foto: artistsofutah.org

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>