Đorđe Stanojević: Multimedijalna izložba u Istorijskom muzeju Srbije
Postavio Redakcija Presstiž 12 Jan 2018 u 10:43 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Izložba „Đorđe Stanojević – čovek koji je osvetlio Srbiju“ svečano će biti otvorena večeras, 12. januara, u 18h u Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu.

Djordje Stanojevic Istorijski muzej Srbije

Izložbu će otvoriti ministar kulture i informisanja gospodin Vladan Vukosavljević, a prisutnima će se obratiti i dr Dušica Bojić, direktorka Istorijskog muzeja Srbije, i Štefica Radmanović, autorka izložbe.

Prema zvaničnom saopštenju organizatora, „Đorđe Stanojević – čovek koji je osvetlio Srbiju” je savremeni multimedijalni muzejski projekat podstaknut ovogodišnjim obeležavanjem sto šezdesete godišnjice od rođenja slavnog naučnika.

Djordje Stanojevic u radnom kabinetu

- Đorđe Stanojević u radnom kabinetu

Premijernim prikazivanjem najvećeg dela zaostavštine poznatog fizičara, astronoma i rektora Univerziteta u Beogradu koja se nalazi u Istorijskom muzeju Srbije želimo da podsetimo javnost na život i brojne zasluge čoveka koji je svoj život i rad posvetio popularizaciji nauke i stavljanju njenih dostignuća u korist i na dobrobit srpskog naroda.

Postavka obuhvata muzealije prikupljane tokom više decenija i okupljene u posebnom muzejskom fondu: lične predmete Đorđa Stanojevića, arhivsku građu, njegove fotografije ljudi, predela, gradova i građevina, kao i pozitive i negative Sunca urađene na staklu.

Zil Zansen Sunce - Djordje Stanojevic

Kroz rekonstrukciju radnog kabineta profesora Stanojevića, publika će moći da doživi ambijent i oseti atmosferu u kojoj je stvarao, da sazna o njegovom prijateljstvu i saradnji sa Nikolom Teslom, kao i da se upozna sa prepiskom između kraljice Natalije Obrenović i njegove supruge Stane Bogićević, nekadašnje dvorske dame.

Posebnu atraktivnost i doživljaj postavke daju specijalno kreirane projekcije, svetlosne i volumetrijske instalacije autora Borjana Pobrića, koje na savremen način dočaravaju značaj Stanojevićevog rada za dinamičan privredni rast i emancipaciju srpskog društva krajem 19. i početkom 20. veka.

Djordje Stanojevic Manastir Studenica

- Manastir Studenica Đorđa Stanojevića

Djordje Stanojevic Cigance sa violinom

- Ciganče sa violinom

Đorđe Stanojević je pionir elektrifikacije i industrijalizacije Srbije, veliki dobrotvor i zadužbinar, autor prvih naučnih radova iz astrofizike i autor najstarije sačuvane fotografije u boji kod Srba – „Ciganče sa violinom”.

Zahvaljujući njegovom zalaganju, Beograd je 1893. dobio termoelektranu, samo 12 godina posle izgradnje prve u svetu. Tako je postao jedna od prvih prestonica koje su imale električne tramvaje i osvetljenje. Takođe je zaslužan i za izgradnju prvih hidroelektrana koje su koristile Teslin polifazni sistem na Đetinji, Vučjanki, Nišavi i drugim rekama, od kojih su mnoge u upotrebi i danas.

Djordje Stanojevic Zgrada hidroelektrane na Djetinji kod Uzica 1899-1900

- Đorđe Stanojević: Zgrada hidroelektrane na Đetinji kod Užica 1899-1900

Izložbu su svojim materijalima pomogle mnogobrojne institucije: Muzej Nikole Tesle, Narodna biblioteka Srbije, Istorijski arhiv u Negotinu, Muzej grada Beograda i drugi, a realizuje je Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije.

Izložba je otvorena do kraja septembra 2018, a tokom njenog trajanja biće organizovan kviz, koji će pobednicima doneti nagradu u vidu ličnog fotografskog portreta urađenog na staklenoj ploči u tehnici mokrog kolodijumskog procesa.

Stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce svake srede od 17 časova.

Grupne posete je neophodno zakazati na telefon 3287-242.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>