Crtež i pesma Leonida Šejke poklonjeni „Adligatu”
Postavio Redakcija Presstiž 14 Dec 2018 u 15:58 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Književnik i novinar Kosta Dimitrijević, autor četrdeset knjiga, osnivač Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat”, poklonio je ovom udruženju crtež i pesmu Leonida Šejke (1932-1970), jednog od najznačajnijih jugoslovenskih slikara, jednog od osnivača umetničke grupe „Mediala”.

Leonid Sejka

Leonid Šejka

Šejka je bio Kostin prijatelj i crtež i pesmu mu je lično poklonio. Udruženju „Adligat” Dimitrijević je ranije poklonio i potpis Volta Diznija, posvete Žaka Prevera kome je bio u poseti i slavnog italijanskog režisera Vitorija de Sike.

Kosta Dimitrijevic

Kosta Dimitrijević

Šejkina dela su bliska nadrealizmu, a na njima je zastupljena bogata simbolika i duboka intelektualnost. Šejkini radovi veoma su cenjeni od strane umetničke kritike, te tražena među kolekcionarima i galeristima. Živeo je u Beogradu a tokom života izlagao je na 72 kolektivne izložbe širom Jugoslavije i u inostranstvu i imao je 15 samostalnih izložbi u Beogradu, Minhenu, Cirihu, Bazelu i Bernu. Njegov opus se može podeliti na pet osnovnih tema kojima se bavio: „Multiplikacija predmeta”, „Đubrišta”, „Skladišta”, „Enterijeri” i „Mrtve prirode”.

Leonid Sejka - pesma

Kraj - Leonid Šejka

Čujete li vetrove na

Pustim obalama

Čujete li vetrove, oni donose

Groznicu od koje oči ispadaju,

A zubi istruleli zabadaju

U sopstveno meso,

Oni donose plač udaljenih sela

I krike samrtnika.

Čujete li vetrove? Čujete ih

Sve su bliže, bliže, bliže

Čujete li topot konjskih kopita, to je

Smrt, smrt, smrt.

 Ja to jedini čujem. Ja jedini

Vidim jahača smrti, ja jedini

Čujem topot konjskih kopita.

Ja, jedini ja. Svi spavaju svi su već

Pregaženi; svuda je mrak, tišina

Svuda oko mene, svuda u svemiru mrak u

večnosti.

- Izvor: Adligat

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>