ČASOPIS „GRADAC“ POSVEĆEN DŽEKU KERUAKU
Postavio Redakcija Presstiž 16 Jun 2017 u 08:19 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Posebno izdanje čačanske publikacije biće predstavljeno u Domu omladine Beograda 

Gradac-Dzek-Keruak

Specijalno izdanje časopisa „Gradac“ posvećeno američkom piscu Džeku Keruaku biće predstavljeno na tribini „Inspiracija velikana“ u utorak, 20. juna, u 18h u Glavnom holu Doma omladine Beograda.

Izdavači su Dom kulture Čačak i Umetničko društvo „Gradac”, a na tribini će govoriti Milan Vlajčić, književni i filmski kritičar i Žikica Simić, psiholog, publicista, rok-kritičar. Moderator je Dragoljub Stojković.

Delo Džeka Keruaka moglo bi se smatrati značajnim čak i u slučaju da su se s njim upoznali samo oni koji su u njemu našli inspiraciju – Bob Dilan, Tom Vejts, Džim Morison…

Dzek Keruak (2)

Osporavan je najčešće tvrdnjama da je njegova književnost oda drogi i rokenrolu, dok su kritički umovi njegovog vremena propuštali da sagledaju značaj i autentičnost njegovog rada. Svoj najpoznatiji roman, Na putu, uspeo je da izda šest godina nakon što ga je napisao, i to tek pošto je ozbiljno cenzurisan. Najveći broj njegovih dela objavljen je posthumno.

Časopis Gradac Keruaku je posvetio posebno izdanje, što čitaocima ovog časopisa ne bi trebalo da predstavlja iznenađenje jer je, prema rečima urednika Branka Kukića, Gradac oduvek računao na one bez predrasuda, i podržavao smelost da se imaginaciji, priviđenju i podsvesti pusti na volju…

Dzek Keruak (1)

Dvobroj časopisa Gradac (201-202) sadrži sedam Keruakovih tekstova, izbor iz njegove poezije i dva intervjua koja je Keruak dao poznatim američkim novinarima Tedu Beriganu i Vilijamu Bakliju. Objavljeni su i tekstovi o Keruaku koje potpisuju Henri Miler, Alen Ginsberg, Artur S. Nusbaum, Džojs Donson, Sterling Lord, Rene Galnd, Žikica Simić i drugi, a koji govore o Keruaku i njegovim savremenicima, piscima Ginzbergu, Bobu Dilanu, Džonu Barouzu i muzičaru Čarliju Parkeru.

Tribinom o Keruaku časopis „Gradac“ i DOB nastavljaju saradnju, koja će u narednim mesecima posetiocima tribina u Domu omladine Beograda doneti još važnih i zanimljivih tema.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>