„BLACK BOX”: POBEDNICI UMETNIČKOG KONKURSA MIKSER FESTIVALA
Postavio Redakcija Presstiž 14 May 2015 u 15:15 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Na umetnički konkurs Mikser Festivala, Black Box (Crna kocka), za mesec dana je pristiglo preko 160 radova iz zemlje i regiona. Mikser je, u saradnji sa Fakultetom primenjenih umetnosti u Beogradu, odabrao čak 100 pobedničkih radova autora iz Srbije, Crne Gore, BiH, Hrvatske, Austrije, Belgije i Norveške, koji će biti postavljeni na ulicama Savamale, tokom Mikser Festivala, od 3. do 7. juna, u okviru kolektivne instalacije.

black box

Make money, not art – Denis Hegić, Harald Geil i Antuan Te

Iskustvo u radu sa ovako velikim brojem autora je pravi izazov jer imamo veoma heterogen sastav. Od onih koji su svojim prisustvom digli lestivcu samog projekta, do mladih autora koji su prvi put dobili šansu da izlažu u javnom prostoru i festivalskom kontekstu, rekao je povodom završetka konkursa autor projekta i predsednik žirija Marko Lađušić, profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti.

Prema saopštenju Mikser-a, Black Box konkurs je novina u umetničkom programu Mikser festivala i predstavlja grupnu izložbu / kolektivnu instalaciju radova koja istržuje intimno i kolektivno osećanje teskobe prouzrokovano  nemogućnošću da se pojedinac adekvatno izrazi unutar svoje zajednice, porodice, kolektiva,  akademske sredine, svog profesionalnog okruženja, javnosti i države. Konkurs “Black Box” je, kao i tema Mikser festivala – Neizdrž, inspirisao umetnike da ponude međusobno veoma različita autorska rešenja koja se prosežu od impresivnih multmedijalnih instalacija i interaktivnih performansa, do jednostavnih mikro intervencija na zadatom formatu crne kutije, precizno određenih dimenzija 60cm x 60cm x 60cm.

blackbox mikser

Model pokretnih postamenata omogućiće postavljanje crnih kutija u prostoru na različite načine, u zavisnosti od želje i potrebe autora, kao i njihovo pomeranje u toku festivala na različite lokacije. Dizajn kutija potpisuje mlada dizajnerka Fiona Sinđelić Stefanović čije su modularne čelične konstrukcije lagane, pokretne i prozračne i vizuelno ne opterećuju same instalacije autora.

Pobednici konkursa će u realizaciji svojih radova kroz organizovane radionice imati podršku mentora Lađušića i Marka Stankovića, ali i umetnika kao što su Dorijan Kolundžija i Pera Talent. Pored učešća u centralnoj umetničkoj izložbi Mikser Festivala, nagrađeni autori će moći da se predstave i tokom razgovora u okviru Edu zone Mikser festivala. Za vreme festivala njihove radove će pogledati  pozvani urednici programa galerija (KomBank Art Hol, G12 HUB i Dom kulture Studentski grad…) koji  će razmotriti mogućnost da autore čiji se pristup uklapa u izlagaćku koncepciju njihove kuće nagrade samostalnom izložbom u narednih godinu dana.

Radovi ce biti izlozeni za posetioce  od srede do petka od 18 do 22 časa i u  subotu i nedelju od 13 do 22 časa. Autori će svakog dana tokom festivala u periodu od 18 do 20 časova dočekivati posetioce kako bi ih detaljnije upoznali sa svojim stvaralačkim opusom, a posebno idejom koja stoji iza svake pojedinačne „crne kutije”.

Nakon festivala, radovi će biti izloženi na galeriji Mikser House-a, do kraja juna 2015.

Spisak pobedničkih radova dostupan je na linku.

- Izvor i foto: MIKSER

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>