Beogradski festival mozaika u Kući legata
Postavio Redakcija Presstiž 13 Dec 2018 u 10:18 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Beogradski festival mozaika, autorski projekat Petra Vujoševića,  održava se po drugi put u periodu od 15. decembra 2018. do 11. januara 2019. godine u Kući legata u Beogradu.

Marković Igor, Beli

- Igor Marković, Beli

Festival će biti otvoren 15. decembra u 19h, a osnovan je kao međunarodna manifestacija sa namerom da odgovori na pitanje šta čini mozaik značajnim i zanimljivim na polju likovne umetnosti danas, kao i da prikaže sva trenutna kretanja i tendencije u savremenom mozaiku.

Tu raznovrsnu i raznorodnu mozaičku scenu koju Festival okuplja, predstavlja veoma širok spektar radova od potpuno klasičnih, do onih koji izlaze iz okvira tradicionalnog pristupa mozaičkoj tehnici i predstavljaju eksperiment i spoj sa drugim likovnim medijima.

Milojević Sara, Iz serije Portreti ptica I

- Sara Milojević, iz serije Portreti ptica I

Ove godine učestvuje 90 autora iz zemlje i inostranstva, sa preko 100 radova. U jednom segmentu Festivala biće posebno predstavljen omaž našoj čuvenoj umetnici Snežani Marinković (1949 – 2007).

Kao prateći program Festivala organizovana su predavanja o savremenom mozaiku i istoriji mozaika, a pojedini autori će predstaviti svoje lične poetike. Takođe, biće organizovana i radionica mozaika kao i jednodnevna prezentacija zgrafito tehnike.

Sirmiun Dunja, Harmonija talasa

-  Dunja Sirmiun, Harmonija talasa

Petar Vujošević je diplomirao i magistrirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka.

Autor je više projekata na letnjem festivalu Barski ljetopis, kao i izložbe Mozaik malog formata, koja se već 13 godina održava u Beogradu. Osnovao je i Festival umjetnosti Virski, koji se održava u Virpazaru. Jedan je od osnivača grupe Ametist. Imao je više samostalnih izložbi. Drži predavanja  i radionice mozaika. Vodi Ljetnju školu mozaika već 6 godina u Starom gradu Baru.

- Izvor: Kuća legata

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>