Bajlonijeva pivara dobija novu svrhu!
Postavio Redakcija Presstiž 19 Dec 2017 u 10:36 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Čuvena parna pivara „Ignjat Bajloni i sinovi“ u Cetinjskoj ulici dobija novo ruho i svrhu pre svega u vidu kluba za velike koncerte i kulturu ispijanja piva 

Bajlonijeva_pivara

Ovo će biti naša najveća pivnica koja je nastala po uzoru na svetske metropole, a 29. decembra, u Cetinjskoj 15, otvara vrata za javnost.

Prema zvaničnom saopštenju, ovo mesto će biti žarište za brojna kulturna dešavanja (izložbe, galerije i sl.), koncerte poznatih i demo bendova, ali i kaver i tribjut izvođača. U početku će biti najzastupljeniji koncerti i pivo, dok nešto kasnije očekujemo i kuhinju bogatu specijalitetima prilagođenim ljubiteljima piva.

U Cetinjskoj 15 je baš na tom mestu nekada bio deo kompleksa pivare Ignjata Bajlonija i u njemu se nalazio deo proizvodnih kapaciteta pivare, kao i prostor za skladištenje piva.

- Uređeno je u popularnom industrijskom stilu, ali ne iz potrebe da se prate trendovi, već da se što više očuva postojeći prostor, pošto je u pitanju rekonstrukcija impresivnog industrijskog objekta iz 1892. godine. Poštujući nasleđe, ovo mesto će  dominantno i ostati pivnica – istakla je arhitekta Jelena Milutinović.

Već od samog ulaza u ovaj podzemni prostor nastavljamo da se spuštamo još niže, prolazeći kroz više različitih tunela – od niskih betonskih lukova, pa do svodova od pune opeke, visokih čak šest metara, što ovaj prostor čini jedinstvenim, posebno u centru Beograda.

- Prostor se sastoji iz nekoliko celina. Ideja vodilja je bila da se napravi dobar prostor za žive svirke, pa tako i najveći deo ovog novog mesta predstavlja koncertni deo koji sadrži binu za nastupe, parter i tribine za publiku, a tu je i deo koji bi bio najsličniji VIP tribinama. Veliki otvoreni šank povezuje koncertni deo sa lounge delom. Na najvišem nivou po ulasku u lokal prolazi se kroz „kleka bar“, deo lokala posvećen domaćoj rakiji – kaže Milutinović.

Baš na ovom prostoru nekada je radila jedna od najvećih i najstarijih pivara u gradu. „Ignjat Bajloni i sinovi“ je od 1888. bila jedna od retkih pivara na parni pogon sa najmodernijim mašinama tog doba.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>