ANI ĐAPOVIĆ ULUS-OVA „ZLATNA PALETA“
Postavio Redakcija Presstiž 3 Apr 2017 u 17:36 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Ovogodišnju nagradu za slikarstvo „Zlatna paleta“, pripalo je diplomiranoj slikarki Ani Đapović za sliku „Odvajanje“. 

Ana Djapovic (1)

Na otvaranju ULUS-ove Prolećne izložbe dodeljene su godišnje nagrade Udruženja koje od svog ustanovljavanja nose pečat prestižnih umetničkih nagrada i priznanja – Zlatna paleta, Zlatna igla, Zlatno dleto, nagrada za oblast proširenih medija.

Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS) je bio domaćin sedamdesetoj u nizu tradicionalnoj Prolećnoj izložbi u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić, u okviru koje je svoje radove izlažilo 127 umetnika sa teritorije Republike Srbije. Izložba je otvorena od 30. marta do 23. aprila 2017.

Prolećna izložba je jedna od najznačajnijih tradicionalnih likovnih manifestacija koje ULUS u višedecenijskom kontinuitetu organizuje od 1947. godine. Koncept izložbe preuzet je od Udruženja prijatelja „Cvijeta Zuzorić“, koje je u periodu 1929-1941. godine ustanovilo i organizovalo Prolećnu izložbu kao jugoslovensku. I tada i sada, prolećna smotra radova predstavlja godišnji presek domaćeg stvaralaštva, i dragocena je prilika da se u adekvatnom izložbenom prostoru sagledaju poetike i lični dometi veće grupe umetnika, radovi selektovanog uzorka koji reprezentuje domaću savremenu likovnu scenu.

„Kora je površinski zaštitni sloj. Nju treba oguliti, izvući suštinu koja je plod. Upravo je to proces pomoću koga sam izradila svoje slike. Služeći se prirodnim materijalom – voskom , nanosila sam guste slojeve, nakanadno guljene i oblikovane, stavarajući sopstvenu koru, ispod koje bi kao konačan rezultat izašla slika. Poput ploda sakrivena. Enkaustikom, jednom od najstarijih tehnika, prikazujem koru koja je simbol otpora od spoljašnjih uticaja na telo. Ispod kore se nalazi stablo, kao spona između zemlje, korenja i krošnje, koja se suprotstavlja gradskim konstrukcijama od armiranog betona i gvožđa. Tekstura drveta prikazana je od figuracije do apstrakcije, pa do njenog potpunog svođenja na simbol”, rekla je slikarka o kolekciji „Rađanje”.

Ana je diplomirala 2011.godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, radi kao profesor likovne kulture u gimnaziji „Stefan Nemanja“ i srednjoj školi „Zaharije Stefanović Orfelin“.

Postavka izložbe će trajati do 23. aprila 2017. i  možete je posetiti u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ u Beogradu.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>