ZLATNI VITEZ – 86. PUT
Postavio Jovana Vasilić 23 Feb 2014 u 13:20 | Kategorija: Kultura, Poslednje dodato | 1 Komentar

Ima mnogo sjajnih filmova koji su osvojili Oskara i mnogo sjajnih filmova koji nisu. Samo radiš najbolje što možeš – Klint Istvud, dobitnik Oskara 2004. godine

leonadro dikaprio

                   Drugog marta će po 86. put u „Dolbi teatru“ (Los Anđeles) biti organizovana dodela prestižne filmske nagrade Akademije nauke i umetnosti. Najpoznatija i najpoželjnija statua u Holivudu, Oskar,  biće dodeljena u 24 kategorije. Najviše nominacija ove godine imaju filmovi Gravitacija, 12 godina ropstva i Američka prevara. Što se tiče glavnih muških uloga, najozbiljniji kandidati su Leonardo Dikaprio i Metju Mekonahi, dok su u kategoriji za glavnu žensku ulogu favoriti Meril Strip, kojoj je ovo 18. nominacija i Kejt Blanšet.

 

KO JE OSKAR?

Zlatna statua viteza koji drži mač, visoka 34 centimetara i teška skoro 4 kilograma, ove godine slavi 86. rođendan. Oskara je dizajnirao Ostin Sedrik Gibons. Njegova žena, Dolores del Rio upoznala ga je sa meksičkim filmadžijom Emilom Fernandezom koji je pristao da pozira nag za izradu statue. Prvobitno ime ovog „zlatnog viteza“ bilo je The Academy Award of Merit, ali je 30 – ih godina zvanično promenjeno u Oskar. Međutim, ne može se sa sigurnošću reći zašto baš Oskar, jer postoji više priča o poreklu tog naziva. Prema jednoj priči, saradnica koja je radila u produkciji, Margaret Herik, čim je ugledala statuu viknula je „Izgleda baš poput mog ujaka Oskara!“. Međutim, Beti Dejvis u svojoj biografiji navela je da je ona statui dala naziv po svom mužu Oskaru Nelsonu. Treća verzija pak objašnjava da je ime Oskar prvi pomenuo novinar Sidni Skolski u svojoj kolumni 1934. godine.

oscars

OD PETOMINUTNE RUTINE DO CRVENOG TEPIHA

Prva dodela Oskara održana je 16. maja 1929. godine u Hotelu Ruzvelt (Holivud). Imena pobednika su bila poznata tri meseca pre dodele, a ceremonija je trajala pet minuta – tek toliko da se uruče nagrade. Procedure su se narednih godina menjale, međutim, kada je Los Anđeles Tajms 1941. godine objavio imena „Oskarovaca“ dan pre dodele, organizatori su odlučili da od tada koverte sa imenima budu zapečaćene sve do proglašenja pobednika. Ceremonija je prvi put prenošena na radiju 1932. godine, dok je 1953. godine prvi put emitovana na televiziji (NBC). Danas dodelu prate milioni ljudi u preko 200 zemalja sveta.

ZANIMLJIVOSTI

-          Film „Dogodilo se jedne noći“ (1935) bio je prvi film koji je osvojio sve glavne nagrade

-          Godine 1940. Heti Mekdaniel je postala prva crna glumica koja je prisustvovala dodeli i bila nagrađena Oskarom, a Sidni Poatje je 1964. postao prvi crnac koji je osvojio Oskara za najboljeg glumca u filmu „Poljski ljiljani“.

-          Reditelj Alfred Hičkok je pet puta nominovan za Oskara, ali samo jednom je osvojio Oskara – za film „Rebeka“.

-          Predsednica Akademije, Bet Dejvis, je 1942. godine podnela ostavku na svoju funkciju, jer nije prihvaćena njena ideja da se prodaju ulaznice kako bi se prikupio novac za Britance koji su učestvovali u ratu. Međutim, sledeće godine Oskar je bio napravljen od plastike kako bi se uštedelo na metalu (zbog ratnog stanja).

-          Godine 1957. doneto je pravilo da komunisti ne mogu da dobiju Oskara.

-          Kada je 1961. godine Elizabet Tejlor nominovana za najbolju glumicu, toliko je bilo očekiano da će ona sa sobom odneti „zlatnog viteza“ da se tri glumice, koje su takođe bile nominovane, nisu ni pojavile na ceremoniji dodele.

Elizabeth_Taylor

-          Iako ih svrstavaju među najveće zvezde Holivuda, neki glumci nikada nisu osvojili ovu prestižnu filmsku nagradu (Džim Keri, Džon Kjuzak, Ričard Gir, Meg Rajan, Merlin Monro, Džoni Dep…).

-          Orson Vels je 1971. godine dobio počasnog Oskara, ali nije se pojavio na ceremoniji. Iako je rekao da ne može da dođe jer je u Španiji, bio je kod kuće, u Holivudu.

-          Marlon Brando je dobio Oskara za najboljeg glavnog glumca u filmu „Kum” 1973. Ali se na ceremoniji nije pojavio. Kao svog predstavnika je poslao Indijanku Sacheen Littlefeather zbog predstavljanja Indijanaca kao niže rase u američkim filmovima.

-          Film „Krugovi“ reditelja Srđana Golubović bio je srpski kandidat za ovogodišnju nagradu Oskar u kategoriji najbolji dugometražni igrani film na stranom jeziku, ali film se nije našao na listi nominovanih.

 

Autor: -

Prikazano: 1 Komentar
Napišite svoje mišljenje...
  1. CkaljaZoki says:

    Ben Aflek za jos nenapravljenog Betmnena da dobije Oskara!

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>