NEMAČKO-AMERIČKA IKONA: MARLEN DITRIH
Postavio Redakcija Presstiž 27 Dec 2014 u 11:42 | Kategorija: Kultura, Poslednje dodato | 0 Komentara

Na današnji dan 1901. godine rođena je američka glumica i pevačica nemačkog porekla, Marija Magdalena Ditrih, poznatija kao Marlen Ditrih.

MARLEN-DITRIH

- Foto: www.1zoom.net

Profesionalnu karijeru je započela početkom dvadesetih godina prošlog veka, ostavši cenjena i popularna sve do svoje smrti, jer je neprestano radila na sebi – profesionalno i karakterno. Na početku svoje karijere je glumila u berlinskim predstavama i nemim filmovima. Njena uloga u filmu „Plavi anđeo“ Džozefa von Sternberga donela joj je međunarodnu slavu i angažman u Holivudu.

Promovišući svoj glamur i seksepil u holivudskim filmovima „Šangaj ekspres“ i „Žena za kojom se čezne“, postala je jedna od najplaćenijih glumica u SAD. Dobila je američko državljanstvo 1939. godine, a u Drugom svetskom ratu je bila jedna od glavnih uglednih zabavljačica. U filmovima se pojavljivala i u posleratnim godinama, ali se više bazirala na zabavljanje publike po svetu i šou program.

marlen-ditrih1

- Foto: noirwhale.com

Deklarisala se kao biseksualka. Pored ženske, nosila je i mušku odeću, a njene izdignute obrve postale su njen zaštitni znak. Za njen ljubavni život se vezuju umetnici kao Džon Vejn, Kirk Daglas, Gari Kuper, Frenk Sinatra, Hamfri Bogart, Erih Marija Remark, Čarli Čaplin, Ernest Hemingvej, Edit Pjaf, Greta Garbo.

Umrla je 6. maja 1992. godine u Parizu, a sahranjena je u Berlinu. Američki filmski institut ju je 1999. godine proglasio 9. najvećom ženskom filmskom zvezdom svih vremena.

 

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>