NAJSTARIJA SESTRA – ŠARLOTA BRONTE
Postavio Redakcija Presstiž 21 Apr 2015 u 12:42 | Kategorija: Kultura, Poslednje dodato | 0 Komentara

Na današnji dan 1816. godine rođena je Šarlota Bronte, romanopisac i pesnikinja, najstarija od tri sestre Bronte.

sarlota-bronte

Šarlota je rođena u selu Tornton u zapadnom Jorkširu u Engleskoj, kao treće od šestoro dece Patrika i Marije Bronte. Šarlota, Emili i Ana su duže poživele od svojih sestara i brata. Šarlota je verovala da su loši uslovi u njihovoj devojačkoj školi uticali na smrt njene dve sestre – Marije i Elizabete, koje su preminule od tuberkuloze ubrzo nakon školovanja, kao i na sam Šarlotin fiziči i psihički razvoj. Ta škola joj je kasnije poslužila kao inspiracija za njen roman „Džejn Ejr“.

sestre-bronte

Njihov otac Patrik je imao veliku biblioteku iz koje je proistekla velika želja za pisanjem kod njegove dece. Čak se i Šarlotin brat Branvel, koji je preminuo 1848. godine, bavio pisanjem i slikanjem. Šarlota, Emili, Ana i Branvel su najviše voleli dela Lorda Bajrona, Voltera Skota, „1001 noć“. Bili su sanjari. Često su izmišljali priče i bajke. Šarlota je nastavila svoje školovanje i postala učiteljica i vaspitačica. Jedno vreme je živela i u Briselu. Sa sestrama je izdala zbirku poezije koja nije privukla mnogo pažnje kod čitalaca, ali im to nije ugasilo ljubav prema pisanoj reči. Nastavile su da pišu i iznedrile romane koje danas spadaju u klasike, kako engleske, tako i svetske književnosti.

sestre-bronte

- Sestre Bronte – delo njihovog brata Branvela Brontea

Šarlotina najpoznatija dela su „Džejn Ejr“ (koje je prvobitno izdala pod pseudonimom Karer Bel), „Profesor“ (objavljen posthumno), „Vilet“ i „Šerli“.

Godine 1854. udala se za Artura Bela Nikolsa, ali je preminula devet meseci kasnije od tuberkuloze (noviji zapisi kažu od tifusa) dok je bila trudna, kao poslednje preživelo Bronte dete. Sahranjena je u Havortu u Engleskoj.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>