„MEĐUSOBNO ZAROBLJENI“: NOVI ROMAN STEVANA DANIČIĆA
Postavio Redakcija Presstiž 24 Jul 2017 u 08:45 | Kategorija: Kultura, Poslednje dodato | 0 Komentara

„Međusobno zarobljeni“ naziv je drugog nedavno objavljenog romana mladog beogradskog pisca Stevana Daničića.

Stevan Danicic

Lenji, lenji, duševno opustošeni, ismejani, nepriznati,

ali nikad ukroćeni.

Ukoliko se zađe u jezgro romana, prava lica naizgled komplikovanih likova postaju očigledna. Njihovi pokreti, misli i reakcije dosledni su njihovim imenima. Svako od njih će jedan isti svet prikazati kroz sebe, dok sve to, sa svog sveta, posmatra „Nebeski Pripovedač“ – kako sebe naziva lenji Anđeo Čuvar.

Kada se nađu u identičnoj situaciji, koliko različito će reagovati uplašen, depresivan i šizofren, kako će izgledati egoizam, usamljenost ili bes – kada zarobe svog tvorca, pokušavajući da pronađu izlaz iz njegovog sveta? Kako izgledaju njihovi odnosi i ko će da se spasi, kada kreirani međusvet počne da gori i raspada se: Tvorac, njegovi likovi ili kreatorov odbačeni sin?

Konstantna dilema glavnog lika Roba – kreatora neobičnog sveta – ogleda se u trudu da zadrži svoju ženu Val i zadovolji se običnim životom ili da nastavi svoja neobična putovanja koja će mu doći glave.

Sve to živopisno prenosi lenji anđeo, dok pije ukradeno vino među oblacima i ponekad zapeva hrapavim glasom.

Stevan Danicic

O autoru:

Iako ima 21 godinu, Stevan Daničić je objavio dva romana do sada. Dok za treći, koji je upravo završio, traži izdavača.

„Nastavio sam da razvijam lično stvoren stil „umetnost detoksikacije“, kojim pokušavam da oslobodim sve što držim u sebi. U suštini, sama ljubav prema stvaranju me zanima više od bilo kakve pažnje. Ako posmatramo isplativost, u ovo užurbano doba sam definitivno promašio zanimanje, ali ukoliko posmatramo moje snove, nisam promašio ništa“, kaže Daničić.

Prvim romanom je prikazao različite ćorsokake čovekovog puta. Drugim je dočarao stanja različitih ljudi dok traže izlaz iz ćorsokaka, dok za treći tvrdi da je još direktniji.

Levom rukom držim pero; stvaram oblake, a iritiram nebo. Izvlačim svoja osećanja da bih im udahnuo život. A u istom sahranio na ovim belim, ali tako prljavim papirima. O, kakva je to dvostruka i smešna sudbina!

Poručite knjigu i pratite Stevanov rad na njegovoj Fejsbuk stranici.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>