LAGUNA NA 62. BEOGRADSKOM SAJMU KNJIGA
Postavio Redakcija Presstiž 20 Oct 2017 u 10:00 | Kategorija: Kultura, Poslednje dodato | 0 Komentara

Saopštenje izdavačke kuće Laguna

Izdavačka kuća Laguna će se na 62. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu predstaviti celokupnom produkcijom, sa preko tri i po hiljade naslova koliko je objavljeno za ovih 19 godina postojanja. Samo u poslednjih godinu dana objavili smo 450 knjiga na radost čitalaca, od čega je 303 novih naslova!

Laguna Sajam knjiga 2017

Najvažnije književne nagrade pripale su Laguninim autorima.

„Arzamas“ Ivane Dimić dobio je Ninovu nagradu, „Ravnoteža“ Svetlane Slapšak Vitalovu nagradu, „Kuća od soli“ nagradu „Laza Kostić“, Uroš Petrović je za „Karavan čudesa“ dobio nagradu Neven za knjigu godine i nagradu Plavi čuperak. Tu su i nagrada „Momčilo Tošić“ za roman „Legenda o neosvojivom gradu“ Gordane Maletić, nagrade „Zaharije Orfelin“ i „Dositejevo pero“ za „Dva orla“ i brojne nagrade za grafički izgled knjiga „Trinaesti zec i svevideće oko“ i „Krilata deca“ i mnoge druge, što potvrđuje činjenicu da je Laguna lider u oblasti izdavaštva ne samo u zemlji nego i u regionu.

Pored navedenih, godinu su obeležile i knjige „Čovek po imenu Uve“ koja je ujedinila čitalačke ukuse u Srbiji, ali i novi roman Jelene Bačić Alimpić „Nigde nema te“, knjige Mirjane Bobić Mojsilović, novi roman Dejana Stojiljkovića „Olujni bedem“, „Vodič kroz ljubavnu istoriju Beograda“ Nenada Novaka Stefanovića, kapitalno delo „Priče“ Ive Andrića koje su naši urednici sabrali u jednoj knjizi i mnogi drugi naslovi.

Najvažnije priznanje dobili smo od čitalaca budući da je Lagunin klub premašio pola miliona članova što je potvrda poverenja koje čitaoci imaju u Lagunu.

Svoju kuću u Laguni imaju važni srpski savremeni književnici i veliki svetski pisci, dobitnici brojnih nagrada, Nobelove, Bukerove, Pulicerove i mnogih drugih.

Nemci

Na predstojećem Sajmu knjiga koji je u znaku nemačkog jezika, Laguna će predstaviti novu knjigu nobelovke Herte Miler „Životinja srca“ koja govori o Rumuniji osamdesetih godina prošlog veka, o sveprisutnom strahu, o ideji bekstva iz Čaušeskuove diktature, o prijateljstvu, poverenju i izdaji. Ovaj roman je prepun očiglednih autobiografskih pojedinosti a prevod potpisuje Nebojša Barać. Herta Miler je ekskluzivna gošća Beogradskog sajma knjiga. 

zivotinja_srca-herta_miler_v

Od prevoda sa nemačkog jezika posebno izdvajamo knjigu nemačkog pisca sirijskog porekla Rafika Šamija „Sofija ili početak svih priča“, ljubavnu dramu koja pripoveda o snazi ljubavi koja uliva nadu i podstiče hrabrost, ljubavi koja se ne pokorava nijednoj sili.

Posebno skrećemo pažnju na informativnu i zanimljivu knjigu o čudima prirode. „Tajni život drveća“ šumarskog inženjera Nemca Petera Volebena koja nam otkriva šta drveće oseća i kako komunicira. Čitaoce koje zanima popularna nauka posebno će obradovati knjiga „Voli bez zadrške“ Fajta Lindaua koji na nemačkom govornom području slovi za stručnjaka za čovekov celovit razvoj. Njegove knjige su jasni, beskompromisni i duhoviti pozivi na buđenje.

Ekskluzivni gost Lagune na Sajmu knjiga – Ildefonso Falkones

Ildefonso Falkones, izuzetno cenjen španski pisac koga je čitalačka publika zavolela pre svega čitajući roman „Katedrala na moru“ ekskluzivni je gost Lagune na predstojećem Sajmu. Falkones će predstaviti svoju knjigu „Naslednici zemlje“ koja se prvi put pojavljuje na srpskom jeziku. Falkones će razgovarati sa studentima španskog jezika, družiće se sa čitaocima u knjižari Delfi u SKC-u i sa posetiocima Sajma knjiga. „Naslednici zemlje“ je po oceni eminentnih svetskih književnih kritičara „odličan istorijski roman koji uspeva da prenese čitaoca u atmosferu prošlih vremena“, dok je najbolje u romanu to „što je stvoren gotovo magičan svet jedne još prepoznatljive Barselone, ali čija je prošlost nepoznata. Falkones je otkriva, prikazuje njene draži i približava nam je u visprenoj igri paralelizama“.

Domaći pisci

I za ovaj Sajam Laguna donosi novitete savremene srpske književnosti.

Dobitnik Ninove nagrade Goran Gocić postao je ekskluzivni autor Lagune. Četiri godine od prvog, predstavlja novi roman „Poslednja stanica Britanija“. Napisana britkim, izbrušenim stilom s jakim emotivnim nabojem, roman „Poslednja stanica Britanija“ stavlja obične ljude u centar interesovanja jer je u njihovim ispovestima lako prepoznati univerzalnost naših težnji.

poslednja_stanica_britanija-goran_gocic_v

Novi roman Igora Marojevića „Prave Beograđanke“ bavi se fatalnim ženama 21. veka. Ko je femme fatale u sadašnjem Beogradu? Da li bi takva žena mogla da bude i neka savremena pozitivna devojka poput Emilije Reljić? Ili na prvi pogled uspešna „štreberka“, kao što je Aleksandra Rakin? U „Pravim Beograđankama„ Igor Marojević preoblikuje savremenu sliku o gradu i izmešta neka značajna a pomalo zaboravljena pitanja o ženi u sasvim nov kontekst, obeležen važnim iako neizrečenim pitanjem: mora li prava Beograđanka biti fatalna?

Jovica Aćin, pripovedač i esejista, predstaviće na Sajmu roman „Srodnici“ u kome glavni junak, autorov prezimenjak, traga za svojim poreklom. Sam čitalac će postati tragač u ovom romanu dvostruke potrage u kojem se prepliću postupci detektivske, ali i fantastične književnosti.

Mirjana Mitrović će na predstojećem Sajmu predstaviti svoj istorijski roman „Helena ili o nemiru“, prvi roman na srpskom jeziku o majci Konstantina Velikog, Svetoj carici Heleni.

„Kao u sobi sa ogledalima“ Vladimira Kecmanovića pravi je mozaik ratnih i poratnih epizoda, dirljivih, tragikomičnih i potresnih situacija koje su se s bosanskog ratišta rasule po ovdašnjim prostorima. Ispričana prepoznatljivim eliptičnim piščevim stilom i osobenom književnom formom, ona je svojevrsni presek pripovedačkog opusa Vladimira Kecmanovića jer sadrži sve ono po čemu su poznati njegovi romani.

Zbirka „Pušači crvenog bana“ Svetislava Basare sastavljena je od izabranih tekstova objavljivanih od 2012. do 2017. godine i predstavlja literarno svedočanstvo o mentalitetu i identitetu srpskog naroda, naravima i delanjima srpskih vođa i njihovih podanika. Tematski složeni i pažljivo odabrani, ovi mikroeseji predstavljaju najbolje od autorove žurnalističke proze zbog tipičnih „basarijanskih“ paradoksa, aporija i igara rečima. Knjigu je ilustrovao Dušan Petričić.

„Dvadeset srpskih podela“ pisca i akademika Dušana Kovačevića ponovo će se naći u knjižarama zahvaljujući Laguni. U ovoj satiričnoj nabrajalici srpskih podela Dušan Kovačević na sebi svojstven način, duhovito i neuvijeno, podseća nas u koliko smo se kolona svrstali i koliko nas ima istih a toliko različitih: nebeski i ovozemaljski Srbi, proistočni i prozapadni, patriote i izdajnici, racionalni i iracionalni, oslobodioci i oslobođeni, na -ić, -ov, -ac, -ski, -go i -ač, kosovski i crnogorski, bosanski i hrvatski, podunavski i posavski, podrinski i pomoravski… i još mnogo drugih i drukčijih.

„Salon mrtvih princeza“ novi je roman Bojana Bosiljčića. Neimenovani beogradski arheolog igrom slučaja pronalazi rukopise trojice muškaraca koji su u bolnici, na nagovor psihijatra, zapisali svoje doživljaje iz ratova devedesetih radi lečenja od posttraumatskog stresnog poremećaja. Radnja ovih neobičnih i emotivnih priča, obojenih borbom za goli život i sećanjem na ljubav iz prošlih dana, smeštena je na relacijama Zagreb–Beograd i Lion–Venecija, kao i na plažama Jadranskog mora.

Ljubavna drama Zorana Penevskog „Ponoć u njenim rukama“ uznemirujuća je priča o onome što ljubavnici prećutkuju i kad misle da su sasvim iskreni, o onome što uskraćuju jedno drugom i kad su uvereni da vole bez ostatka, o stvarnosti koja nagriza njihov unutrašnji svet čak i onda kad duboko veruju da njihovu ljubav ništa ne može da naruši.

Strani pisci

Laguna za Sajam objavljuje još jedan naslov nobelovke Svetlane Aleksijevič „Limeni dečaci“, dramatičnu knjigu o sovjetskom ratu u Avganistanu. U još jednom svom polifonom romanu-ispovesti Svetlana Aleksijevič, kroz književno oblikovana svedočanstva svojih sagovornika, običnih, „malih“ ljudi, iznosi teške i nesrećne sudbine ruskih mladića koji su se sa ratišta u Avganistanu vraćali u limenim sanducima.

Internacionalni projekat „Hogart Šekspir“ u Laguni nastavlja se objavljivanjem romana „Novi učenik“ u kome Trejsi Ševalije daje svoju verziju čuvene tragedije Vilijama Šekspira „Otelo“.

naslednici_zemlje_i_tom-ildefonso_falkones_v

Vrhunsko ostvarenje Kolsona Vajtheda, ovenčano Pulicerovom nagradom i brojnim drugim prestižnim nagradama, „Podzemna železnica“ pripovest je o mladoj robinji sa Juga iz vremena pre Građanskog rata koja očajnički pokušava da se domogne slobode.

Laguna je pripremila luksuzno izdanje romana Haleda Hoseinija, pisca od čije veštine zastaje dah! Tri romana – „Lovac na zmajeve“, „Hiljadu čudesnih sunaca“ i „A planine odjeknuše“ – prodata u preko 50.000.000 primeraka širom sveta sada možete naći u jednoj knjizi i po sjajnoj ceni.

Nikolas Sparks je bez sumnje jedan od najboljih pisaca ljubavnih romana. Njegov novi roman „Udvoje“ priča je o ljubavi, odrastanju i dubokoj složenosti porodičnih odnosa a pre svega govori o tome da kroz život uvek treba koračati udvoje.

Tradicionalno za Sajam knjiga, i tako već 19 godina, Laguna čitaocima predstavlja još jednu knjigu Terija Pračeta „Tras!“. Ovaj roman iz serijala o Disksvetu vodi nas u dolinu Kum. Tamo su trolovi napali patuljke iz zasede ili su patuljci iz zasede napali trolove. Bilo je to daleko. Dogodilo se davno. Ipak, ako Sem Vajms, komandant Gradske straže Ank-Morporka, ne reši ubistvo izvesnog patuljka, nova bitka za dolinu Kum zapodenuće se ispred same njegove kancelarije.

U susret svetskoj premijeri holivudskog filma „Ubistvo u Orijent ekspresu“ Laguna objavljuje ovaj najčuveniji slučaj Herkula Poaroa iz pera kraljice krimića Agate Kristi, dok će čitaoce ovradovati i novi roman omiljenog pisca krimića na ovim prostorim Jua Nesbea „Krv na snegu“.

Milioni čitalaca su otkrili uzbudljive trilere majstora dvostrukog obrta Harlana Kobena. U romanu koji Laguna objavljuje za Sajam „Ako me jednom prevariš“, Koben je ponovo nadmašio sebe…

NON FICTION

„Ilon Mask: Tesla, SpaceX i potraga za fantastičnom budućnošću“ svetski je bestseler višestruko nagrađivanog novinara Ešlija Vensa i prvi insajderski pogled na izuzetan život i doba najneustrašivijeg preduzetnika iz Silicijumske doline Ilona Maska. Knjiga opisuje preduzetnikovo putovanje od teškog detinjstva u Južnoj Africi do samog vrha globalnog poslovnog sveta. Vens je u razgovorima sa Maskom proveo više od 30 sati i intervjuisao gotovo 300 ljudi kako bi predočio istoriju njegovih kompanija koje su promenile svet – Pejpal, Tesla motors, SpaceX, Solarsiti – i opisao čoveka koji je obnovio američku industriju, podstakao uspon do viših nivoa inovacija, i pritom stekao mnogo neprijatelja.

Dvanaest lekcija za isceljenje duše i postizanje slobode zabeležio je Siniša Ubović u knjizi „Jači od bola“. Mnogi nose svoj bol i osećanje da ih je neko izneverio ili povredio tako uporno da je to gotovo postalo deo njihovog identiteta i teško im je da ga se odreknu. Ova knjiga će vas naučiti kako da zatvorite vrata prošlosti i lagano otvorite vrata novih mogućnosti. Sve u vašem životu može imati dvostruko značenje. Suština je u tome da otkrijete svoje najveće strahove, sumnje i duboka verovanja koja vam ne služe, i da ih transformišete u nešto konstruktivno.

„Sve ptice Srbije / All the Birds of Serbia“ Javora Rašajskog jedinstvena je i dragocena za svakoga ko voli čudesni svet prirode. Ovaj sveobuhvatni vodič predstavlja kompletnu sliku o divnom svetu ptica Srbije. U njemu je preko 1200 crteža u boji, rezultat višedecenijskog rada akademskog slikara i vrhunskog poznavaoca ptica Javora Rašajskog. Date su i precizne UTM karte za svaku vrstu tako da lako možete videti njihovu rasprostranjenost, doba godine kada su prisutne, kao i njihovu učestalost.

Za sve koji vole da kuvaju kulinarski majstori Milovan Mića Stojanović, autor čuvene karađorđeve šnicle, i Milan Stojanović izdvojili su iz srpske kulinarske riznice najlepša jela koja se na tradicionalan način pripremaju u domaćinstvima i restoranima i sabrali ih u knjigi „Najbolja jela Srbije“.

Kako je loše ponašanje izgradilo civilizaciju zabeležio je Robert Evans u knjizi „Kratka istorija poroka“. Uz obilje duhovitih, veselih i proverenih informacija, korisnih recepata i činjenica o istoriji svih poroka koji su nam pomogli da stvorimo civilizaciju i preživimo do današnjeg dana, između ostalog ćete saznati : zašto je „jebivetar“ veliki srpski doprinos napretku civilizacije, šta leči izuzetna mešavina kuvanih listova duvana i sitno iseckanog belog luka, kako da se legalno „uradite“ kao grčki filozofi, da li je bolja rakija od slovenačkih daždevnjaka ili srpske šljive?

Posle knjige „Upomoć, prijateljice!“ koju su zajedno napisale Isidora Bjelica i Jovana Hiesmayr, prijateljice će shvatiti kako da svoje najintimnije razgovore uz kafu ili čaj pretvore u isceljujuće seanse. Dve prijateljice, koje su prošle stotine različitih terapeutskih tehnika, zajedno su došle do najefikasnije, koju su isprobale na sebi. Revolucionarnost dualne terapije ogleda se u tome što nas uči kako da slomljeno, naizgled ružno, loše, traumatično pretvorimo u lepo i u izvor spoznaje i dobrote.

Književnost za decu i mlade

„Dvojnici iz tame“ Moree Banićević uzbudljiva je i jeziva avantura o trinaestogodišnjacima koji upadaju u vrtlog čudesnih događaja negde između ovog sveta i neke druge dimenzije. Priča o snazi drugarstva, o važnosti zajedništva i o nezamenljivosti iskrenog prijateljstva.

Singi Lumba i Drvo carobnih olovaka

„Singi Lumba i Drvo čarobnih olovaka“ nesvakidašnja je slikovnica vodećeg srpskog dizajnera Slavimira Stojanovića. Šarena, maštovita, sjajno ilustrovana i dizajnirana knjiga namenjena je mališanima uzrasta od 3 do 7 godina i prati avanture devojčice Singi Lumbe čiji je lik inspirisan njegovom ćerkom Nađom kojoj je knjiga i posvećena.

Nakon serijala o Hajduku, Laguna donosi i novo izdanje knjige Gradimira Stojkovića „Sve moje gluposti“. Ova knjiga o odrastanju svima će biti bliska a može da posluži i dečacima, kao priručnik za spretnije ophođenje prema devojčicama.

Novo izdanje zabavnog romana o problemima ulaska u pubertet „Devojčice su obično više“ poznatog i nagrađivanog pisca za decu i mlade Roberta Takariča uskoro će se ponovo naći u knjižarama. Knjigu je ilustrovao Aleksandar Stojšić.

PISCI

Jedan od razloga zašto čitaoci vole Sajam knjiga jeste i mogućnost da se sretnu sa svojim omiljenim piscima. Na štandu Lagune u Hali 1 svoje knjige potpisivaće Ildefonso Falkones, Vedrana Rudan, Dragoslav Mihailović, Svetislav Basara, Dragan Velikić, Radoslav Petković, Vladan Matijević, Folker Kučer, Vladimir Kecmanović, Dejan Stojiljković, Jelena Bačić Alimpić, Mirjana Bobić Mojsilović, Marko Šelić Marčelo, Gradimir Stojković, Robert Takarič, Slavimir Stojanović i mnogi drugi pisci.

Tabela - LAGUNA, potpisivanja

POPUSTI

Sve posetioce štandova Lagune u halama 1 i 4, kao i štanda Delfi u halama 2 i 4 očekuju veliki popusti!

Pored uobičajenih sajamskih popusta od 15% ili članskih popusta koji idu do 20% na štandovima Lagune u halama 1 i 4 na koje ste već navikli, i ove godine smo spremili veće popuste za kupovinu više knjiga, pa tako za kupovinu 3–5 knjiga – važiće i dodatni popust od 10%, 6–8 knjiga – dodatni popust od 15%, i za kupovine preko 9 knjiga – dodatni popust je 20%, a imaćemo i popularne akcije „3 knjige za 299 dinara“, „3 knjige za 499 dinara“ i „3 knjige za 999 dinara“.

U periodu od 22. oktobra do 5. novembra na sajtu www.laguna.rs važiće i velika pogodnost! Za kupovinu knjiga online besplatna je dostava za sve porudžbine iz Srbije!

Knjižare DELFI

I ove godine na štandu najvećeg lanca knjižara na Balkanu, Delfi, u Hali 4 pronaći ćete sve knjige na jednom mestu, dakle Sajam u malom. Posebnu ekskluzivu doneće najnovija svetska izdanja na engleskom jeziku.

Na štandu Delfi knjižara tokom Sajma važiće i popust od 15% prilikom kupovine do 4 knjige, popust od 20% prilikom kupovine 5–8 knjiga i popust od 25% prilikom kupovine 9 i više knjiga. Ukoliko posetite Delfi štand sa flajerom sa Laguninog štanda, na ove popuste imaćete i dodatnih 5% popusta. Ovi popusti važiće za sve knjige, osim za one koje su na akcijama kao i za Lagunine naslove na koje ne ide popust. Poseban popust od 50% pa čak do 75% važiće za knjige u izdanju Paideje, Stubova kulture i Profila. Disney knjige izdavača Sun Promo biće snižene za 50%. Za odabranih 100 Laguninih naslova važiće popust od čak 50% dok će pojedine knjige na engleskom biti snižene za 50% i 75%, a spremili smo i akciju „5 za 999“.

Sjajan gift program će takođe biti snižen za 15% dok će pojedini artikli biti na popustu do čak 40%.

Na sajtu najveće online knjižare kod nas www.delfi.rs tokom trajanja Sajma knjiga količinski popust će biti povećan na 15%, a ovaj popust možete ostvariti i u svim knjižarama Delfi širom Srbije od 22. do 29. oktobra.

Tabela - DELFI, potpisivanja

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>