Književnost bez kompromisa: „Arhipelag“ na 64. Beogradskom sajmu knjiga
Postavio Redakcija Presstiž 18 Oct 2019 u 10:58 | Kategorija: Kultura, Poslednje dodato | 0 Komentara

Arhipelag je u 2019. godini, između dva Beogradska sajma knjiga, objavio preko pedeset novih i obnovljenih izdanja u različitim izdavačkim formatima, organizovao novo izdanje Beogradskog festivala evropske književnosti, kao i gostovanja i srpske turneje nekoliko velikih svetskih pisaca među kojima su Eugen Šuljgin i Ilija Trojanov.

Arhipelag izdavacka kuca Sajam knjiga

Knjige Arhipelaga dobile su više domaćih i međunarodnih književnih nagrada, među kojima su Nagrada „Stefan Mitrov Ljubiša“, Nagrada grada Beograda za književnost i Nagrada čitalaca Evropske unije za najbolju evropsku priču.

Arhipelag je u ovoj godini objavio nekoliko kapitalnih knjiga, među kojima posebno mesto imaju dve knjige iz istoriografije: istorija Evrope i sveta od 1875. do 1914. godine koju je u knjizi Doba carstva predstavio Erik Hobsbaum i verovatno najbolja istorija Evrope u doba nacističke vladavine koju je u knjizi Hitlerovo carstvo izložio veliki savremeni istoričar Mark Mazover.

Dve knjige doživljavaju svetsku premijeru izvan jezika na kojima su napisane. Jedno je novi roman Davida Grosmana Život se sa mnom mnogo poigrao, koji se jednim delom odigrava u Beogradu i na Golom otoku, kao i na mnogim drugim mestima bivše Jugoslavije, dok je glavna junakinja nekadašnja Beograđanka Eva Panić-Nahir. Drugo je knjiga priča velikog italijanskog pisca Klaudija Magrisa Zakrivljeno vreme u Kremsu.

Erik Hobsbaum - Doba carstva - Arhipelag

Zastupajući prava svojih domaćih autora, Arhipelag je potpisao sa poznatim izdavačima od Slovenije i Nemačke do Irana, od Poljske i Francuske do Kine, od SAD do Turske, od Rumunije i Moldavije do Albanije, od Italije i Španije do Rusije ugovore o pravima i prevodima preko 20 knjiga svojih pisaca na 15 jezika.

Arhipelag je učestvovao na više međunarodnih sajmova knjiga i stručnih konferencija u oblasti izdavaštva i književnosti.

Između dva Sajma knjiga Arhipelag je objavio nekoliko štampanih izdanja Arhipelag magazina i nastavio razvoj elektronskog izdanja ovog magazina za književnost, kulturu i nove ideje.

Rad na velikom međunarodnom projektu 100 slovenskih romana, čiji je Arhipelag najaktivniji nacionalni izdavač, pokazuje se u novim izdanjima i novim prevodima, kao i u velikim međunarodnim promocijama.

Darko Tusevljakovic Jegermajster

Klub čitalaca Arhipelag je u vremenu između dva Sajma knjiga u Beogradu stekao nove čitaoce koji nas prate iz knjige u knjigu. Tako smo dobili novu energiju bez koje je savremeno izdavaštvo teško zamisliti.

U ovoj godini Arhipelag je, pored savremenih stranih autora, objavio nekoliko romana pisaca koji predstavljaju neke od najznačajnijih glasova nove srpske književnosti. Objavljeni su novi romani dvoje dobitnika Evropske nagrade za književnost, Jegermajster Darka Tuševljakovića i Otkako sam kupila labuda Tanje Stupar Trifunović. Prvi roman Nine Savčić Vlasnik svega našeg privukao je veliku pažnju čitalaca, kao i provokativna autofikcija Srđana V. Tešina Moje u kojoj se kao jedan od glavnih junaka pojavljuje Danilo Kiš. Novi krimi roman Mladena Vurune Otrov, banka i treće pismo smešten u beogradsku svakodnevicu ispunjenu ljubavnim aferama, političkim spletkama, tabloidima i moćnim bankama. U Švapskom notesu Ratka Dangubića dokumenti i potreba za sećanjima oživljavaju jedan neobičan život koji ispunjavaju istorija i ideologija, sećanje na 1948. i na jedan koban put u Vršac na rumunsku granicu. Istorijski roman Nikole Moravčevića Nesrećni kralj govori o tragičnom srpskom kralju Stefanu Dečanskom koga je otac prognao i oslepeo, a sin u uspeloj pobuni zadavio. U središtu romana su višegodišnja strana ropstva Stefana Dečanskog najpre u tatarskom logoru, a potom i u Carigradu.

Vida Ognjenovic Kozocid

U knjizi kritičke proze Solvitur scribendo Mihajlo Pantić ispisuje uzbudljivu hroniku svakodnevice i književnosti, dok Milan Todorov u novoj knjizi priča Telefonski imenik mrtvih pretplatnika pripoveda o intimi i svakodnevici, o porodici i prijateljstvu, o ljudima kojih više nema i o uspomenama koje su stalno sa nama.

Radnja nove drame Vide Ognjenović Kozocid dešava se u crnogorskom planinskom selu, u posleratnoj Jugoslaviji. Zaplet gradi odluka vlasti da se pobiju sve koze, jer su one viđene kao štetočine na putu industrijalizacije zemlje, odnosno razvoja drvne industrije. Drama je metafora odnosa vlasti i naroda, kao i samodovoljnosti politike koja ne vidi dalje od sopstvenih interesa. Za ovu „dramu o obnovi i izgradnji“ Vida Ognjenović je nedavno dobila Sterijinu nagradu za najbolju dramu.

Ova izdavačka kuća objavljuje i poeziju, kapitalne knjige iz istoriografije, eseje, istraživačke i politikološke studije itd.

Uostalom, posetite štand Arhipelaga na predstojećem Sajmu knjiga od 20. do 27. oktobra!

- Izvor: Arhipelag

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>