„JESTIVA ISTORIJA“ – NOVA EMISIJA NA RTS2
Postavio Redakcija Presstiž 16 Nov 2016 u 13:02 | Kategorija: Kultura, Poslednje dodato | 0 Komentara

Prva epizoda emisije „Jestiva istorija“ biće emitovana u nedelju, 27. novembra, u 13:30h, u okviru Obrazovnog programa na RTS 2.

jestiva-istorija-rts

- Dragana Daničić i Tanis Imširović

U deset epizoda voditelji Dragana Daničić i Tanis Imširović istraživaće misteriozne puteve hrane, zaranjajući u njenu istoriju i otkrivajući nam trikove za primenjivanje prehrambenih namirnica i van kulinarstva. Kroz razgovor sa stručnjacima, na zabavan način, odgovaraju nam na pitanja poput: ko je zaista prvi izmislio špagete? Kako kaktus može biti jestiv? Kako se prave skulpture od šećera? Koji začin je najskuplji na svetu, a koju papriku je zakonom zabranjeno uzgajati zbog njene otrovne ljutine? Kako da se zdravo hranite i mršavite, ne odričući se hrane, metodom Mediteranske ishrane? Zašto je način na koji se pračovek hranio najzdraviji, a kako je maslina zaslužna za nastanak prvih brodova?

U prvoj epizodi, videćete nešto više o zanimljivoj istoriji hrane, zatim da li je Tanis preživeo ljuti salsa test u meksičkom restoranu, a Dragana vasabi i suši u japanskom, koja su to tipična indijska i libanska jela, i šta je za Grke najbitniji deo obroka.  Pravo osveženje emisija donosi kroz eksploziju boja, začina, aroma i ukusnih jela, ali i neobičnih recepata kao što je recept za praistorijski hleb.

Cilj emisije je prikaže da je hrana fenomen, ne samo sredstvo za preživljavanje. Tretirana kao božanstvo, povod mnogih ratova, nekada veća valuta od novca, hrana krije mnoge tajne koje će nam voditeljski par otkriti kroz 26 minuta, svake nedelje. Namenjena svima koji vole hranu i žele da nauče više o njenom uticaju na kulturne, naučne i istorijske tokove, „Jestiva istorija“ vodiće vas na zanimljiva mesta i uvesti u intrigantan svet gastronomije.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>