„BALADA MEDA I KRVI“: ROMAN MILANA ARANĐELOVIĆA
Postavio Redakcija Presstiž 18 Apr 2017 u 09:44 | Kategorija: Kultura, Poslednje dodato | 0 Komentara

„Balada meda i krvi“ je roman Milana Aranđelovića, novinara, satiričara i književnog kritičara, koji je, krajem prošle godine, objavila izdavačka kuća „Otvorena knjiga“.

Balada meda i krvi - Milan Arandjelovic (1)

Ovo je prikaz prošlosti, sadašnjosti, budućnosti i zombija, odnosno – satirični horor-triler o društvu u kome živimo. Autor nas uvlači u svet budućnosti u kome sve funkcioniše onako kako smo mi to danas zamislili. Nauka i visokosofisticirana tehnologija budućnosti nisu naškodili religioznim uverenjima i nacionalnim osobenostima prošlosti i sadašnjosti koji zajedno egzistiraju u savršenom skladu.

Pisac koristi likove vampira, veštica, zombija, bauka, čuma, vanzemaljaca, Atlantiđana i slovenskih i germanskih  nižih šumskih i vodenih demona da prikaže čudovišta iz našeg javnog života. U našoj budućnosti ta čudovišta  su i dalje tu, pišu knjige, uređuju tabloide, pevaju turbo-folk, mirno spavaju po kasarnama, redovno se čekiraju u gradskom prevozu… Odsekli su svoje repove i misle da su se na taj način kamuflirali.

Balada meda i krvi - Milan Arandjelovic (3)

Milan Aranđelović

Radnja:

Mladi bračni par Dušan i Alda Majer zajedno sa svoje dvoje dece, blizancima Višnjom i Kiršeom, svojim vozilom sa kamp prikolicom odlaze na višednevni izlet u maleni Argentopolis. Ono što je zamišljeno kao porodično-pravoslavno uživanje u prirodi poprima sasvim drugi tok kada Višnja i Kirše nestaju bez traga. Dušan i Alda kreću u potragu za decom i u njoj im pomažu, ili odmažu, čudnovati stanovnici Argentopolisa. Uskoro shvataju da se iza onoga što je isprva delovalo kao obična otmica krije nešto mnogo veće i strašnije, nešto od čega možda zavisi sudbina celog čovečanstva.

Uz plejadu mitoloških likova poput časnih starleta, matorih striptizeta, raspevanih tenora kaktusa koji su se odmetnuli u narodnjačke vode, ratnohuškačkih kladioničara, pasa rata koji pate od međunarodnog teranja, bande potpuno ludog kamenja, veštica koje veruju u magiju Džudit Batler, kao i mnogo, mnogo zombija, Milan Aranđelović prikazuje društvo današnje Srbije zbog kojeg možete samo da plačete… od smeha.

Balada meda i krvi - Milan Arandjelovic (5)

Knjiga Balada meda i krvi dostupna je u svim većim knjižarama kao i na sajtu izdavača.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>