ANA FRANK – „DEČJI GLAS“
Postavio Redakcija Presstiž 14 May 2015 u 08:09 | Kategorija: Kultura, Poslednje dodato | 0 Komentara

ANA FRANK

U julu 1945. godine, kada je Crveni Krst potvrdio smrti sestara Ane i Margo Frank, Mip Giz, radnica koja je pomagala u skrivanju porodice Frank, dala je Otu Frank dnevnik koji je njegova ćerka pisala tokom njihovog skrivanja, kao i gomilu beleški koju je sačuvala u nadi da će ih jednog dana vratiti Ani. Oto Frank je kasnije rekao da nije znao da je Ana vodila tako tačan i dobro napisan zapis o njihovom vremenu u skrivanju. U njegovom memoaru je opisao bolan proces čitanja dnevnika, prepoznavajući opisane detalje. Priznao je da je po prvi put upoznao intimniju stranu svoje ćerke. Ponesen njenom željom da postane pisac, počeo je da se zalaže da ga objavi.

Ana Frank

- Foto: adventureblog.nationalgeographic.com

Oto je dao dnevnik istoričaru Ani Romejn-Versčur koja je neuspešno pokušala da ga objavi. Ona ga je dala svom mužu Janu Romejnu koji je napisao članak o dnevniku pod nazivom „Dečji glas“, u novinama Het Parul 3. aprila 1946. godine. Napisao je da dnevnik, prikazan kroz dečji glas, opisuje grozotu i užas fašizma više nego svi dokazi u Nurembergu zajedno. Članak je privukao pažnju mnogih izdavača i dnevnik je konačno, kao knjiga, objavljen u Holandiji 1947. godine.

ana-frank

- Foto: spiegel.de

U Nemačkoj i Francuskoj dnevnik je objavljen 1950., kao i u Velikoj Britaniji 1952. godine. Prvo američko izdanje je izašlo 1952. pod nazivom „Ana Frank – Dnevnik mlade devojke“ i naišlo je na pozitivne kritike.

porodica frank

- porodica Frank – Margo, Oto, Ana i Edit / foto: www.thesundaytimes.co.uk

Godinama, popularnost dnevnika je rasla, i u mnogim školama, posebno u SAD, uključena je u lektiru. Preveden je na mnogo jezika, postao je jedna od najčitanijih knjiga u svetu i bio podloga za nekoliko predstava i filmova. Ana Frank je postala jedna od žrtava Holokausta o kojoj se do danas najviše raspravlja.

pomoc-frank

- pomagači porodice Frank tokom njihovog skrivanja

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>