80 godina od animiranog klasika „Snežana i sedam patuljaka“
Postavio Redakcija Presstiž 21 Dec 2017 u 13:04 | Kategorija: Kultura, Poslednje dodato, top | 0 Komentara

Da li možete da poverujete koliko je godina prošlo od premijere prvog dugometražnog Diznijevog crtanog ostvarenja? Mi ne… 

Snezana i sedam patuljaka (1)

Na današnji dan, 1937. godine, održana je premijera pulena Volta Diznija – animiranog američkog filma „Snežana i sedam patuljaka“.

Da li možete da zamislite detinjstvo bez ovog crtaća? Mi, opet, ne. Iako se po određenim segmentima razlikuje od originalne bajke braće Grim, ovo ostvarenje je na toliko načina uticalo na naše odrastanje u kulturološkom, kreativnom, imaginativnom, rasuđujućem pogledu. Njegov kvalitet je toliki da „Snežanu“ i danas gledaju – kako deca, tako i odrasli, pa ga slobodno možemo nazvati vanvremenskim umetničkim delom. Animacija, veoma napredna za to vreme, pevljive pesme odličnih vokala, radnja, humor, tragedija – sve su ovo stavke koje su stvaraoci vrlo brižno uskladili.

Snezana i sedam patuljaka (2)

Produkcija je trajala tri godine. Volt Dizni je toliko verovao u ovaj poduhvat da je i svoju kuću stavio pod hipoteku. Dugo se radilo na samoj radnji filma. Napravljeni su razni skečevi moguće fabule – od toga da je zla kraljica gojazna, do toga da je dala Snežani otrovni češalj i zarobila princa u tamnici. Predlagalo se i to da princ bude klovn, i da kraljica želi da je oženi. Međutim, Dizni je želeo da napravi ozbiljniju priču jer je još uvek bio na početku karijere. Nije želeo da ga ismevaju, a to su već uveliko radili. Okupio je najbolji mogući tim koji je teško istrajao u ovom projektu, budući da je novca bilo sve manje. Donesena je odluka da glavna priča bude odnos Snežane i njene maćehe, a sedam imena patuljaka su izabrana od oko pedeset mogućnosti.

Snezana i sedam patuljaka (9)

Snezana i sedam patuljaka (8)

Snezana i sedam patuljaka (7)

Premijera filma je održana 21. decembra 1937. godine u Carthay Circle Theatre pred oduševljenom publikom, među kojom su bili kritičari koji su u pre-produkciji  film ocenili kao „Diznijevu ludost”. Nakon poslednje scene, u stajaću ovaciju je „ušla cela sala“, između ostalih i Džudi Garland i Marlen Ditrih. Šest dana kasnije, „Snežana i sedam patuljaka“ se pojavio na naslovnici „Tajm“ magazina, a „Njujork tajms“ je napisao: „Veliko Vam hvala, gospodine Dizni“.

Snezana i sedam patuljaka (6)

Sve ovo je i rezultiralo počasnim Oskarom za Volta Diznija, nominacijom za isti za originalnu muziku, i raznim drugim nagradama i nominacijama. Godine 1989. Kongresna biblioteka SAD opisala je ovaj film kao „kulturološki, istorijski i estetski važan“ i uvrstila ga na čuvanje u Nacionalni filmski registar, dok ga je Američki filmski institut stavio na listu 100 najboljih američkih filmova ikada, a potom ga, 2008. godine, ocenio i za najbolji američki animirani film.

Ovaj crtani film je do sada zaradio preko 418 miliona dolara, a njegovi likovi su predstavljeni i u pozorišnim predstavama, mjuziklima, televizijskim serijama, igranim filmovima, video igricama, knjigama…

Snezana i sedam patuljaka (4)

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>