27. GODINA OD PREMIJERE FILMA „DIK TREJSI“
Postavio Redakcija Presstiž 15 Jun 2017 u 09:35 | Kategorija: Kultura, Poslednje dodato | 0 Komentara

Američko filmsko ostvarenje „Dik Trejsi“ doživelo je premijeru na današnji dan, 15. juna, 1990. godine.

Dik Trejsi 1990 (4)

Ova akciona-komedija, iako ne sa najboljim ocenama kritičara, doživela je veliki finansijski uspeh – zarađeno je preko 162 miliona dolara, u odnosu na početni budžet od 46 miliona.

Voren Biti je režirao, producirao i glumio u ovom filmu, a pored njega se pojavljuju i Al Paćino, Madona, Dastin Hofman, Vilijam Forsajt, Glen Hedli, Pol Sorvino, Dik Van Dajk, Čarls Darning i Čarli Korsmo.

Dik Trejsi 1990 (1)

Dik Trejsi 1990 (3)

Film je zasnovan prema istoimenom stripu Čestera Gulda iz 1930-ih i prati Trejsija i njegove ljubavne veze sa Bretles Mahoni i Tes Truhart, kao i konflikt sa krimi-bosom Alfonsom „Big Bojem“ Kaprisom.

Rad na ostvarenju je počeo još početkom 1980-ih, ali su se scenaristi menjali, kao i režiseri – od Stivena Spilberga, Voltera Hila, Džona Landisa, Ričarda Bendžamina, pa do Bitija. Muziku je radio Deni Elfmen.

Dik Trejsi 1990 (5)

Film je sedam puta nominovan za Oskara, a pobedio je u tri kategorije – Najbolja originalna pesma, Najbolja šminka i Najbolja umetnička režija. Planiran je i nastavak, ali je došlo do pravnog spora između Bitija i kuće Tribune Media Sevices. Sud je doneo presudu u Bitijevu korist tek 2013. godine, ali se i dalje ne zna da li će nastavak biti realizovan.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>