OTVARAJ FIRME, BAGRO NERADNIČKA
Postavio Žana Lalović 26 Feb 2015 u 16:11 | Kategorija: Kolumna, Poslednje dodato, top | 2 Komentara

zanina kolumna

Zdravo bagro neradnička. Ili da citiram našu urbanu,uticajnu modnu blogerku „Ćao svima“.

Možda čitaju i oni koji ponešto rade. Ali vi samo mislite da radite. S obzirom da vi sigurno spavate duže od 3 sata, jedete, imate vremena za internet i disanje, vi ste zapravo neradnici. Da, da. Vi se nedovoljno žrtvujete za otadžbinu. Nama će biti bolje samo kada shvatite da je državni interes ispred vaših fizioloških potreba.

Ova neradnička bagra, poznatija kao „espreso divizija“ koja samo kuka i šalje hiljade i hiljade mejlova za posao, očekujući regularne konkurse, ta bagra – em što je neozbiljna, em je i alava.  Ta bagra bi da radi puno radno vreme, na doživotnom probnom radu ako treba, za 300 evra. Ali gospodo, za to vam treba doktorat. Pa šta hoćete vi, sa diplomama državnih fakulteta, nekim akreditovanim osnovnim i master studijama koje ste završili u roku, da radite u struci? E, svašta.

I te prakse koje ste imali – neke nevladine organizacije, neka volontiranja, seminare i ostale gluposti, pa kako vas nije sramota da to navodite u biografiji? A gde je lepljenje promotivnog materijala stranke u predizbornoj kampanji? Gde je ispravljanje mejlova stranačkih funkcionera i razdvajanje rečce „ne“ u rečima „ne znam, ne mogu“, gde su stotine komentara ispod kritičkih tekstova na internetu, u kojima branite svog predsednika partije? Pa koga vi zajebavate, gospodo? Bez toga i volontiranje vam je luksuz.

A i da znate onoliko koliko tvrdite, pa dosad bi firmu otvorili i bili Mišković već u dvadeset  trećoj godini. Šta propisi, šta porezi, pa vi samo neke izgovore tražite. I taj početni kapital koji vam je potreban, nekoliko hiljada evra, pa to je sitnica. Gde su vam babe i tetke iz inostranstva? Nemoj da jedeš u menzi, sačuvaj da platiš porez za svoju firmu! A ako nekim slučajem kao student nemaš početni kapital, što je vrlo nelogično je li, nemoj da ti svašta pada na pamet. Krađa i pljačka su zabranjene i kažnjive zakonom. Osim ako usred bela dana ne dođeš biciklom u pljačku banke i nikada ne budeš uhvaćen, kao neznani pljačkaš, a vrsni biciklista, koji je umakao našoj još vrsnijoj policiji, pre nekoliko meseci.

Maks Veber bi svašta imao da kaže za tu vašu neradničku ideologiju. Mislim, nije bitno što većina nema pojma ko je bio Maks, ali važno je da zvuči ozbiljno, bitno, onako k’o Tesla. Jer ako je Veber, verovatno je Nemac, a onda mora da je stvar ozbiljna i ne dovodi se u pitanje.  A šta će prosečnom citaocu da padne na pamet, osim da se rimuje sa Viber , a Viber je super stvar, hehe.

Ako zanemarimo ovu  sitnicu zvanu početni kapital, osim sposobnosti da izvrsno voziš bicikl i da se pozivaš na autoritete (posebno strane i po mogućstvu efikasne Nemce)  za uspeh u Srbiji potrebna ti je još jedna ključna stvar, tačnije osoba. Šeik. Može da bude i običan Arapin, bez titule, ali da obavezno bude obučen u belo. Da izgleda onako mesijanski, ispeglano i čisto, da blješti belinom kao kad se otvore vrata raja. Sa njim ideš na ručkove i obilaziš potencijalne partnere i kupce. On je uvek ozbiljan, klima glavom kao da sve razume i samo ponekad prozbori pokoju reč svom prevodiocu, upućujući savet za tebe. Saveti stranaca su fetiš u Srbiji. Što je stranac kompromitovaniji, njegov savet je skuplji, a što je savet skuplji, to je bolji.  Jer se ti, kao srpski ekonomski mag, vodiš krilaticom da je cena merilo kvaliteta, a šta zna sirotinja raja, ’sem da ono što je skupo ne može da priušti, pa to mora da je baš dobro.

Na kraju, ako uspeš da uskladiš sve navedeno, 2017. godine, a možda i 2018. ili u najgorem slučaju 2068. sasvim je sigurno da ćemo živeti bolje. Kuće će biti od čokolade, prozori od marmelade, imaćemo metro i brodiće koji će rasteretiti saobraćajnu gužvu u Beogradu na vodi. Ma imaćemo bre i svoju raketu koju ćemo da lansiramo na Mars. Ma šta Mars, na Jupiter. Sitna boranija nek baulja po Marsu.

Ostaje još samo nada da će se, do tada, bromazepam deliti bez recepta, besplatno.

Autor: -

Prikazano: 2 Komentara
Napišite svoje mišljenje...
  1. Maja says:

    Ironija, ali sve je tako.. nazalost. Bravo za tekst!

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>