OD EVROVIZIJE DO EVROŠIZIJE
Postavio Miloš Ljubisavljević 15 May 2014 u 17:40 | Kategorija: Kolumna, Poslednje dodato, top | 2 Komentara

express.co.ukSada je već decenija i po od vremena kada je sa ružičaste televizije na sve strane krenulo da se čuje čuveno „Ja rintam rintam po celu noć i daan…!“. Na osnovu prvih taktova reklo bi se da čovek obrađuje zemlju ili nosi cigle na građevini, kad ono međutim! Željko Joksimović u odelu i kancelariji kako baca papire i nervira se jer njegova draga neprestano šopinguje, a on jadan ne može da plati svu tu Pradu, Armani i D&G. Pa rinta. Svima nam je ta pesma uz još čuvenije „Telo vreteno“ ostalo zapisano u glavama. Pesma i naravno Željko, glavom, bradom i stajlingom kakav se danas može pronaći još jedino u kafani na Ibarskoj magistrali. Dobra stara vremena.

A onda negde usput dešava se neverovatan preobražaj, evolucija i samo dve godine kasnije vidimo tog istog Željka kako na Evroviziji završava ispred nekih interesantnih Turaka i Grka, te fenjer evrovizijskog finalnog karavana drži jedino Ruslani i njenoj „Wild dances“ pesmi. To je bila 2004. godina. Iste godine smo svi još bili eu(ro)forični kada je u pitanju ceo festival, a praktično pola pesama koje su dogurale do finala su se slušale celog tog leta. Te godine desio se čak „skandal“, kada je grčki takmičar priznao da je homoseksualac pa još da je navodno sa dečkom došao na takmičenje. Ok, njegova stvar. Nije čovek time ništa epohalno pokušao da uradi niti da „menja svet nabolje“. Tri godine posle toga, veče pred ekskurziju u Mađarsku gde je trebalo krenuti ranom zorom, ja do pola noći sa ukućanima u horu i paralelno sa Marijom Šerifović urlam „Molitvu“. I proklinjem neke smešno kostimirane likove koji su je brojem glasova pratili u stopu, a imali su do tada najidiotskiji nastup koji sam ikada video. Ne znaš da li im je besmislenija pesma ili kostimi, ali su tu, drugi su, pa se ti češi po glavi i pitaj se zašto. Već tada sam pomislio da sa Evrovizijom nešto nije u redu, ali ok, pobedili smo, a pobedi se u zube ne gleda.

A onda je došla 2014. godina… Kad stvari posmatrate bez emocija, posmatrate ih najobjektivnije. Pošteno. Možda je baš zato naš izostanak sa ovogodišnje evropske muzičke smotre bio neophodan kako bismo shvatili koliko su neke stvari zaista otišle dođavola, te koliko je Evrovizija postala dekadentna parada kiča i lažne ekscentričnosti. A sve pod maksimom „promene sveta nabolje odmah“ i plaštom zaštite prava i različitosti, tema koje kao da su ukradene sa takmičenja za Miss Universe. Tolerancija različitosti, kulturnih, seksualnih, verskih i svih ostalih sloboda se podrazumeva i za njih se uvek vredi boriti, ali tolerancija za gluposti uvek treba da ima nizak prag. Ideja te borbe je dobra, ali način njene manifestacije u vidu bradatih „ženkaraca“ je zaista bar vizuelno degutantna, čak i za prekaljeni liberalni želudac.

Ekscentričnost ume da bude sjajna osobina i plašt pod kojim se ponekad skriva genijalan um. Ali kada doživi svoje lejdigaganske razmere onda dođete u dilemu šta je sledeće i da li će se na sledećoj Evroviziji neko možda obući u haljinu od zelene salate i izaći na scenu sa idejom borbe za zdraviji život i protiv GMO hrane. Iskreno se nadam da će se tako nešto i desiti jer smo svi, koji smo ove godine pratili Evroviziju, već pojeli jednu veliku kobasicu.

- Foto: express.co.uk

Prikazano: 2 Komentara
Napišite svoje mišljenje...
 1. Kostica says:

  ODAVNO NISAM BILA TAKO BESNA NA SEBE, JER SAM TAKO GLUPO PROTRACILA SVOJE DRAGOCENO VREME!
  SVE SE SVELO NA APSURD !
  BAS ZA ZALJENJE !

 2. Gri says:

  *Tolerancija različitosti, kulturnih, seksualnih, verskih i svih ostalih sloboda se podrazumeva i za njih se uvek vredi boriti, ali tolerancija za gluposti uvek treba da ima nizak prag. *

  fenomenalno receno!

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>