DA LI JE BITNO SAMO KAKO SE IZGLEDA?
Postavio Milica Krivokapić 24 Apr 2014 u 16:04 | Kategorija: Kolumna, Poslednje dodato | 0 Komentara

1 GYM ETIQUETTE KR 03Početkom meseca uz jutarnju kafu čitala sam novine i naišla na naslov „Tinejdžer umro u teretani, otkazalo mu srce“. U prvi mah sam pomislila da to mnogima može da se desi. Iako mi je ta vest ostala u sećanju, nisam mislila da stvari mogu biti mnogo ozbiljnije. Pre desetak dana u jutarnji program RTS-a došao je tim lekara, trenera, fizioterapeuta. Povod njihovog gostovanja je bio veoma neprijatan. Smrt jednog dečka koji je umro jer se preforsirao u teretani. Iz komentara lekara moglo se zaključiti da to nije prvi slučaj, kao i da su svesni da omladina nepravilno vežba. Treneri su to potkrepili primerima.

Šokirana činjenicom da smo obesmislili koncept zdravog života odlučila sam da analiziram način vežbanja u svom naselju. Otvaranje centara za rekreaciju prvi je pokazatelj zainteresovanosti za vežbanjem. Godine 2003. postojale su 4 teretane u komšiluku, dok je ove godine broj fitnes sala i teretana 12. Vežbači su u proseku od 17 do 29 godina. Starije osobe koj imaju želju za rekreacijom su uglavnom žene. One se najčešće opredeljuju za jogu, pilates ili individualne treninge.

Posle ustanovljene grupe korisnika, zanimalo me je da li potencijalni vežbači prolaze određene provere i ko ih proverava?!

Provere su veoma retke. Na većeni mesta ih i nema, a tamo gde ih ima se zasnivaju na merenju kondicije i telesne mase. Samo na jednom mestu se radi kompletna analiza. Od besplatne provere krvi, merenja pritiska, preko kondicione provere i merenja kilaže. Čula sam da se na tom mestu se zastupa zdrav koncept života, te se moja pažnju usmerila na taj fitnes centar.

Teretana je dobro opremljena spravama za vežbanje i prostrana. U nju dolaze većinom tinejdžeri i momci koji se odlučuju za veoma naporne treninge. Instruktori su veoma prijatni i pristupačni. Dovoljno je da im kažeš šta želiš da promeniš na svom telu i dobićeš vežbe za to. Ali nema nikakve provere! Iako tu mahom trenira omladina, moraju da prođu određena testiranja. Adekvatne vežbe podrazumevaju i nivo intenziteta koji osoba sme da primenjuje. Određeni program može da učini da se postignu željeni efekti, ali i da izazove velike posledice.

Posmatrajući vežbače primetila sam da se retko koja devojka opredeljuje za trening visokog intenziteta. One obično umereno treniraju i ravnomerno kombinuju kardio i vežbe oblikovanja.

Momci su problematičnija grupa. Zagrevanju posvećuju malo vremena, iako rade vežbe koje mogu da im oštete zglobove ako nisu adekvatno pripremljeni. Pauze između vežbi su im često prekratke. To ne dovodi do boljih rezultata, već do umaranja organizma. Mišić mora da se opušta i pravilno isteže kako ne bi došlo do neželjenih posledica. U samim razgovorima između vežbača spominje se mnoštvo preparata. Preporučuju jedni drugima razne komplekse vitamina, sagorevača masti, proteina…

Koncept zdravog života nije konzumiranje raznih hemikalija i preforsirati se u teretani, već omogućiti sebi zdravije stanje tela. Odraz u ogledalu je tu da upotpuni osećaj sigurnosti, a ne da zbog izgleda iscrpljujete i mučite svoj organizam.

Dobro razmislite šta je u granicama vaših mogućnosti. Nemojte imati nerealne ideale. U skladu sa svojim načinom života, obavezama i prirodnim predispozicijama treba postaviti realne ciljeve ispred sebe.

Moguće da analiza koju sam napravila nije reper situacije, ali razmislite pre nego što počnete da trenirate šta i kako treba raditi. Ne budite lenji prema sebi posetite lekara ili sami zamolite stručna lica da vas pregledaju.

GYM-ETIQUETTE_2101068c

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>