JUTARNJI PROGRAM
Postavio Redakcija Presstiž 31 Oct 2014 u 07:11 | Kategorija: Jutarnji program | 0 Komentara

DNEVNA DOZA SVEŽIH INFORMACIJA I ZANIMLJIVOSTI.
DOBRO JUTRO!

JUTARNJI-PROGRAM-PRESSTIZ

 

UKRATKO

- Na 55. Solunskom međunarodnom filmskom festivalu, koji počinje danas, biće odata počast našem reditelju Želimiru Žilniku. Biće prikazano 13 njegovih filmova, a u zvaničnom programu biće prikazana tri filma iz Srbije, od kojih je jedan manjinska koprodukcija. Pored retrospektivnog programa Želimir Žilnik Tribute, poznati autor će u Solunu održati masterklas Stvarnost i čudo.

- Povodom obeležavanja 25 godina od pada Berlinskog zida festival CPH:DOX iz Kopenhagena organizuje simultanu premijeru filma 1989, Andersa Ostergarda i Eržebet Rac, u 20 gradova širom Evrope. Među njima je i Srbija, a Festival Slobodna Zona je odabran kao jedan od partnera. Premijera je zakazana za 5. novembar od 20h u Dvorani Kulturnog Centra Beograda, a publika će imati priliku da prati prenos otvaranja festivala u Kopenhagenu i diskusiju posle filma, ali i da preko društvenih mreža postavlja pitanja autorima u Kopenhagenu. Karte za projekciju po ceni od 250 dinara mogu se kupiti u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

- Upravni odbor Oktobarskog salona, podneo je ostavku zbog odluke Grada Beograda, kao osnivača da Salon bude bijelnalnog karaktera. Članovi Odbora Oktobarskog salona su Mišela Blanuša, Neda Knežević, Srđan Đile Marković, Vladislav Šćepanović i Mia David Zarić.

orson-welles

cineol.net

- Filmski režiser Roman Polanski ispitan je zbog naloga za njegovo hapšenje koji je izdat u SAD. Nalog je izdat zbog seksualnog odnosa sa maloletnicom, ali je posle ispitivanja pušten.

- Realizacija poslednjeg, nezavršenog, filma Orsona Velsa The Other Side of the Wind privodi se kraju. Produkcijska kuća Royal Road Entertainment otkupila je prava na ovo nezavršeno ostvarenje, a producenti planiraju da ga premijerno prikažu na stogodišnjicu Velsonovog rođenja, 6. maja 2015. godine. Reč je o autobiografskom filimu, a glumi ga Džon Hjuston. Vels je film napravio 1971. godine, a ostatak života, do 1985. godine, proveo je radeći na njemu. Reditelj Piter Bogdanović, koji se takođe pojavljuje u filmu, pomoći će oko zatvršetka 45 minuta koliko nije obrađeno.

KUDA DANAS?

- Izložba finskog fotografa Sakari Vikka, A Book of Memories, otvara se večeras u 19 časova u KC Grad. Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa radom fotografa čiji radovi se nalaze u kolekcijama Helsinki Art Museum, Jyväskylä Art Museum, Oulu Museum of Art, The State Art Collection Finland, a koji je na sceni prisutan od osamdesetih godina. Izložba će trajati do 6. novembra.

- Četvrta REDO Design Conference održava se od 31. oktobra do 2. novembra u Prištini. Reč je o trodnevnoj konferenciji o grafičkom dizajnu na kojoj nastupaju lokalni i internacionalni grafički dizajneri sa glavnim ciljem prikupljanja mnogobrojnih kreativnih talenata u jednom prostoru gde se pored prezentacija održavaju i stručne rasprave i razmenjuju iskustva. Cena za praćenje REDO Design konferencije je 10 €. Karte se mogu kupiti u prostoru Dit’ e Nat’ u Prištini, kao i u MIQT Pub-u u Prištini. Svi koji žele da rezervišu karte, to mogu uraditi putem maila info@redoconf.com navodeći u njemu svoje ime i prezime.

- Tribina pod nazivom Milenjum (2000 – danas) koja se održava u okviru ciklusa POP KULTURA održava se večeras u Domu omladine Beograda od 19 časova.

- Tematska žurka pod nazivom Hajde bejbi, hodaj kao zombi održava se večeras u Kulturnom centru Grad sa početkom u 22 časa. Biće obezbeđena i specijalna nagrada za najjeziviju, najinventivniju i najsmešniju retro zombie masku. Ulaz na žurku je slobodan.

noc-vestica

- Beogradska filharmonija će ići na evropsku turneju od 2. do 10. novembra, a održaće sedam koncerata u gradovima Švajcarske i Nemačke. Šef-dirigent Muhai Tang predvodiće Beogradsku filharmoniju na ovoj turneji, a deo repertoara izvešće na koncertu u Kolarčevoj zadužbini u okviru svoje redovne koncertne sezone.

KUDA ZA VIKEND?

- Izložba pod nazivom Interactive Diaries biće otvorena u subotu, 1. novembra u 20 časova u tri grada – Rimu, Kairu i Beogradu. Beogradska izložba otvara se u galeriji Štab. Biće otvorena tokom celog dana, a za veče je Vinilijadaplanirano svečano otvaranje i live stream druge dve izložbe, na dva projektora. Projekat Interactive Diaries je interkulturalni umetnički eksperiment koji pokriva tri medija – fotografiju, ilustraciju i sound art. Nastao je u okviru Cultural Innovators Network platforme. Reč je kolaboraciji između 9 umetnika iz Egipta, Italije i Srbije.

- Peta Vinilijada održava se u Kulturnom centru Grad 1. novembra sa početkom u 21 čas. Cena karte je 250 dinara.

- Muzej savremene umetnosti u Beogradu organizovaće tematsko vođenje pod nazivom Slikarstvo beogradskog enformela kroz izložbu „50 umetnika iz zbirki Muzeja savremene umetnosti – Jugoslovenska umetnost od 1951. do 1989.“ u subotu, 1. novembra u 12 časova u Kući legata (Kneza Mihaila 46).

- Premijera animiranog filma Mihajlo Idvorski Pupin – put ka svetlosti održava se u subotu, 1. novembra u Domu omladine Beograda sa početkom u 20.30h. Ulaz je slobodan.

PRESSTIŽ – NAJČITANIJI TEKST TOKOM NEDELJE

„GECA KON“ JOŠ UVEK MEĐU NAMA

knjizara geca kon prosveta

 

Tišina… Čuju se samo koraci do starog mesta i opet neka nova, ničim uzburkana – tišina. Svetlo je prigušeno, stapa se i nestaje među policama koje uokviruju slike. Prepoznatljiva lica naših velikana. Stojim i osećam im poglede. Vazduh – sladunjav, mošusan i pomalo težak. Postaje intenzivniji otvaranjem svake nove knjige. Centralni zid zauzima spomen ploča. Kicoško odelo sa leptir mašnom ističe okruglo i uglađeno lice blagog osmeha. Geca Kon, osnivač i vlasnik najstarije knjižare u Srbiji.

DA LI STE ZNALI?

- Prosečan čovek dnevno izgubi 200 dlaka na glavi.

- Coca Cola je originalno bila zelena.

- Sveštenici u starom Egiptu čupali su sve dlake sa svojih tela, uključujući obrve i trepavice.KOKAKOLA

- Polovina ljudske populacije zarađuje oko 5% svetskog bogatstva.

- Fudbal je najgledaniji sport na svetu.

MISAO ZA LEP DAN I VIKEND: Optimista veruje u smak sveta, dok pesimista ni u to ne može da se pouzda. – Petar Lazić

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>