JUTARNJI PROGRAM
Postavio Redakcija Presstiž 28 Oct 2014 u 06:41 | Kategorija: Jutarnji program | 0 Komentara

DNEVNA DOZA SVEŽIH INFORMACIJA I ZANIMLJIVOSTI.
DOBRO JUTRO!

JUTARNJI-PROGRAM-PRESSTIZ

 

UKRATKO

- U Kembridžu, u američkoj državi Masačusets 28. oktobra 1636. osnovan je koledž Harvard, najstarija obrazovna ustanova u SAD.

Print
– Novi mjuzikl The Last Ship (Poslednji brod) nekadašnjeg frontmena grupe Police imao je premijeru proteklog vikenda na Brodveju. Stingov mužicki spektakl o engleskom brodogradilištu prilično je dobro primljen od strane njujorških kritičara koji mahom hvale njegovu ambicioznost, ali smatraju da mu nedostaje dinamizam i toplina.

- Unija diskografa Srbije apelovala je na nadležne organe da u najkraćem roku predlože i usvoje izmene Zakona o autorskom i srodnim pravima, radi usklađivanja sa međunarodnim konvencijama i direktivama Evropske unije. U njihovom saopštenju piše: Izmenama Zakona smanjena su prava autora i nosilaca autorskog i srodnih prava i to kroz ograničenje tarifa za javno saopštavanje i posebnu naknadu, izuzimanje zanatskih radnji od obaveze plaćanja naknade za javno saopštavanje i nametanje nosiocima prava da jedna organizacija za njihov račun naplaćuje naknade i pored toga što su naknade koje pripadaju autorima i nosiocima srodnih prava nespojive.

KUDA DANAS?

oklopodpapira- Povodom objavljivanja knjige intervjua i publicističkih tekstova Igora Mandića Oklop od papira Kulturni centar Beograda, u POP-UP prostoru organizuje razgovor Na liniji sopstvene savesti, u kome učestvuju: Igor Mandić, Mihajlo Pantić i Teofil Pančić, a razgovor vodi Olja Bećković.

- Skup posvećen sećanju na Mariju Crnobori biće održan na Sceni „Ljuba Tadić“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta u 11 časova. Početak ispraćaja za kremaciju je u 13 časova na Novom groblju u Beogradu, saopšteno je iz JDP-a.

- Večeras će u Velikoj dvorani Kolarca nastupiti pijanista Jevgenij Starodupčev. Aktuelni pobednik Memorijala Isidor Bajić i nosilac trofeja sa nekoliko velikih takmičenja sviraće, u okviru ciklusa „Pobednici“, dela Skrjabina, Prokofjeva i Stravinskog. Ulaznice su u prodaji na biletarnici Kolarca po ceni od 600, 800 i 1.000 dinara.

- Na sceni „Das Boot“ Ustanove kulture Parobrod će biti koncert „FMU SVIRA JAZZ”. Na ovom koncertu nastupaju studenti fakulteta muzičkih umetnosti: Vladan Veljković – klavir, Aleksandar Petrović – gitara, Milica Bozović – bas, Milos Grbatinić – bubnjevi. Na reprtoaru su jazz standardi.

jazz

- U KC Grad će od 21h, nastupićti estonski dvojac Talbot i domaći bend Tidal Yield. Cena ulaznice je 600 dinara. Dan kasnije, 29. oktobra od 21h, biće organizovan muzički maraton. U okviru turneje „Od Vardara do Triglava“ nastupiće Ti, Trus! i The John. Ulaznica u pretprodaji košta 400, a na dan koncerta 600 dinara.

DA LI STE ZNALI?

-  Boing 747 je duži od prvog leta čuvene braće Rajt.

- Kvakanje patke ne pravi eho, ali niko ne zna zbog čega.

- Madrid je jedini glavni grad u Evropi koji nije stacioniran na reci.

- Ljudsko srce pravi toliki pritisak u telu dok pumpa da može izbaciti mlaz krvi preko 9 metara.

- Svaka kap morske vode sadrži približno milijardu atoma zlata.

MISAO ZA LEP DAN: Stvarnost je kao odeća. Nije važno što nosiš, nego kako ti stoji. Prekini sa oblačenjem, moda je sezonska umetnost. – Miroslav Mika  Antić

 

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>