JUTARNJI PROGRAM
Postavio Redakcija Presstiž 29 Apr 2014 u 07:41 | Kategorija: Jutarnji program | 0 Komentara

DNEVNA DOZA SVEŽIH INFORMACIJA.

PRESSTIZ

UKRATKO

-          Dans se obeleževa Svetski dan igre, praznik koji je 1982. godine ustanovio Međunarodni savet za igru CID UNESKO. U Beogradu Svetski dan igre počinje skupom u 11 časova u Beton hali na Savskom pristaništu.

-          Sonji Atanasijević je za roman „Vazdušni ljudi“ dodeljena Nagrada Zadužbine Branka Ćopića za prozu.

-          Nagrada „Branko Miljković“ za najbolju knjigu poezije za 2013. godinu dodeljena je Dejanu Iliću za zbirku pesama „Katastar“. Nagrada će mu biti uručena u maju tokom održavanja Dana Branka Miljkovića, a ove godine obeležava se 80 godina od rođenja velikog pesnika.

-          Scenario za film „Građanin Kejn“, kamera Orsona Velsa, pepeljara i još 60 – ak predmeta slavnog reditelja Orsona Velsa prodati su za 180.000 dolara na aukciji tokom vikenda.Orson Vels 3

-          Dejmon Albam, zvezda Exit festivala 2014. izdao je svoj prvi solo album pod nazivom „Everyday Robots“. Osnivač bendova „Blur“ i „Gorilaz“ kaže da je na ovo čekao 25 godina.

-          Juče je objavljen sastav žirija festivala u Kanu. Predsednica ovogodišnjeg festivala je Džejn Kempion, jedini ženski reditelj koji je dobio Zlatnu palmu za film „Klavir“ iz 1993. godine.

KUDA DANAS?

-          Izložba grafika četiri bugarska umetnika u organizaciji Centra za grafiku otvara se večeras u 20 časova. Reč je o još jednom projektu koji predstavlja kontinuitet u saradnji umetnika iz dve zemlje. Izložba će trajati do 13. maja.

-          Povodom Svetskog dana igre večeras će na Velikoj sceni Narodnog pozorišta gostovati prvak baleta iz Kijeva Denis Nedak u baletu Čajkovskog „Krcko oraščić“.

wikipedia.org

wikipedia.org

LIČNOST DANA: ŽAN ŽORŽ NOVER

Žan Žorž Nover je francuski koreograf, koji je u istoriji ostao upamćen kao najveći reformator i teoretičar umetnosti. Smatra se osnivačem baleta kakav danas poznajemo. U svetski poznatom delu koje je napisao,  „Pisama o plesu i baletu“ (1759) balet predstavlja kao pozorišnu umetnost koja sjedinjuje pantomimu, ples, muziku i vizuelne umetnosti. Godine 1982.na zasedanju UNESKA u Sofiji , na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta odlučeno je da se datum njegovog rođenja, 29. april, slavi kao Međunarodni dan baleta (igre).

DA LI STE ZNALI?

-          Na Havajima je rođena zebra koja je jedini primerak sa zlatnim prugama u svetu.

10300014_652315688157434_3401742863438834058_n

facebook.com

-          Jedno od objašnjenja fobija kaže da su ti strahovisećanja koja su nam preneta preko nasleđenih gena predaka.

-          Na festivalu balona u Klivlendu 1986. godine u vazduh je pušteno oko milion i po balona.

-          U fontanudi Trevi u Rimu, turisti svake godine ubace novčiće u vrednosti oko milion evra.

-          Šimpanze svake noći prave novo gnezdo (krevet) na drvetu, a kao jastuk koriste najmekše lišće.

MISAO ZA LEP DAN:„Nije mi žao što drugi kradu moje ideje. Žao mi je što nemaju svoje.“ – Nikola Tesla

 

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>