JUTARNJI PROGRAM
Postavio Redakcija Presstiž 26 Apr 2014 u 07:48 | Kategorija: Jutarnji program | 0 Komentara

DNEVNA DOZA SVEŽIH INFORMACIJA.

PRESSTIZ

 

UKRATKO

-          Tokom aprilske akcije „Svi za Vuk“, koju je sprovela Ustanova kulture „Vuk Karadžić“, uz pomoć drugih pozorišta i pomoć nezavisnih produkcija prikupljen je deo materijalnih sredstava neophodnih za opstanak ove ustanove. Sinoć je povodom toga odigradana donatorska predstava „Ja i Ti“ i dodeljene su zahvalnice svima koji su pomogli akciju.

-          Novo izdanje romana „Kuvarove kletve i druge gadosti“, autora Srđana Tešine, objavljeno je u izdanju Arhipelaga u ediciji „Zlatno runo“.

-          Danas se obeležava Svetski dan intelektualne svojine i praznik svih inovatora i umetnika sveta. Praznik je ustanovila Svetska organizacija za intelektualnu svojinu, a cilj je buđenje svesti o ulozi intelektualne svojine u svakodnevnici, kao i obeležavanje doprinosa pronalazača i umetnika opštem razvoju društva.

-          Nekoliko digitalnih slika pop art umetnika Endi Vorhola spašeno je od strane informatičkih stručnjaka sa Karnegi Melon Univerziteta u Pensilvaniji. Slike je Vorhol realizovao na kompjuteru početkom 1980-ih, a nalazile su se na disketama koje su snimljene 1985. i arhivirane u Vorholovom muzeju.

KUDA DANAS?

-          Beogradska premijera predstave „Solunci govore“ održava se večeras u Narodnom pozorištu, na sceni „Raša Plaović“. Predstava je uspešnu premijeru imalapočetkom aprila u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

-          Premijera predstave „Ana Karenjina“, čiji je reditelj Jug Radivojević, večeras će premijerno biti izvedena u „Madlenianumu“. Naslovne uloge igraju Nina Janković, Tihomir Stanić i Viktor Savić.tribina

-          Flamenko koncert sastava Nicolas Y La Banda Flamenca biće održan večeras u Akademiji 28 sa početkomu 22 časa. Ulaz je slobodan, a mesta se mogu rezervisati na 011/3619-342.

-          Tribina „Filmski serijali protiv televizijskih serijala“ održava se večeras u Domu omladine Beograda (Tribinska sala). Govoriće dr Aleksandra Milanović (autorka ciklusa), Stefan Arsenijević i Milan Konjević.

-          Izložba GP2 biće otvorena večeras u galeriji Prototip u Belville-u (zgrada Maslačak) u 18 časova. Svoje radove izlažu Ivana Ivković, Saša Tkačenko, Žolt Kovač i Ivan Zupanc. Izložba će trajati do 31. maja.

bubblews.com

bubblews.com

LIČNOST DANA: MIHAEL ŠUMAHER

Iako mediji širom sveta prenose informaciju da se Mihael Šumaher probudio iz kome, novinarka „Bilda“ je na svom Tviter profilu demantovala tu vest. Sabina Kem, menadžer višestrukog šampiona u Formuli 1, izjavila je da se on nalazi u komplikovanoj fazi oporavka, ali da se probudio iz indukovane kome i prepoznao svoju suprugu. Međutim, novinarka Nikola Pol kaže da te tvrdnje nisu tačne i da joj je upravo Sabina Kem poslala poruku da ništa zvanično nije prenela RTL-u. Šumaher je u komi od 29. decembra, kada je doživeo nesreću na skijanju u Francuskoj udarivši glavom u stenu.

Nemački vozač Formle 1 i sedmostruki šampion, Mihael Šumaher, rođen je 1961. godine. Karijeru u Formuli 1 započeo je 1991. vozeći za ekipu Džordan. Posle Velike nagrade Italije 2006. godine se povukao, međutim vratio se 2010. kao vozač Mercedes gran pri.

DA LI STE ZNALI?

-          Žirafa ima najveće srce među životinjama.

picturesnew.com

picturesnew.com

-          Feliks Hofman je iste godine izumeo i heroin i aspirin.

-          Mocart nije išao u školu.

-          Kada biste 450 grama paukove mreže razvukli, okružili biste ceo svet.

-          Na Mesecu postoje tri loptice za golf.

MISAO ZA LEP DAN: „Samo ljudi bogate, stvaralačke prirode imaju sposobnost da se živo i duboko zainteresuju i za stvari za koje nemaju nikakva ličnog interesa i koje čak ni njihovoj sujeti ne ugađaju.
Po tome ćete najlakše poznati pravog čoveka koji zaslužuje vašu pažnju i vaše poverenje.“ – Ivo Andrić

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>