JUTARNJI PROGRAM
Postavio Redakcija Presstiž 25 Apr 2014 u 06:54 | Kategorija: Jutarnji program | 0 Komentara

DNEVNA DOZA SVEŽIH INFORMACIJA.

PRESSTIZ

UKRATKO

-          Muzički festival Exit,koji se ove godine održava i u Budvi, biće podržan sa 600.000 evra od strane  grada Budve (400.000), lokalne turističke organizacije (100.000) i Vlade (100.000).

-          Sinoć je u Leskovcu počelo sa radom potpuno renovirano Narodno pozorište. Renovirane su scene, prostorije i spoljašnja fasada. Radovi su počeli pre tri godine, ali su više puta bili prekidani. Za rekonstrukciju je izdvojeno oko 66 miliona dinara.

wikipedia.org

wikipedia.org

-          Poslednjem filmu iz trilogije „Hobit“ reditelj Piter Džekson je promenio naziv. Film je trebalo da bude prikazan u Americi u decembru pod nazivom  „The Hobbit: There and Back Again“, ali je preimenovan u „Hobit: Bitka pet armija“. Kako Džekson kaže naslov „Tamo i ponovo natrag“ je delovao kao dobar izbor za drugi od dva nastavka priče o ponovnom osvajanju Erebora, ali da više nije zvučao prikladno kada je odlučeno da se snimi treći nastavak.

-          Na današnji dan 1940. godine rođen je Oskarovac Al Paćino.

-          Poljski pesnik i dramski pisac Tadeuš Ružević preminuo je juče u 93. godini života.

KUDA DANAS?

-          Predstava „Filomena Marturano“ u režiji Jagoša Markovića biće danas ponovo izvedena u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Filomenu igra glumica Seka Sablić.

-          Izložba slovenačkog i evropskog umetnika Jožeta Ciuhe biće otvorena danas u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti. Ovom monografskom izložbom obeležava se njegov 90. rođendan.

-          U UK Parobrod večeras od 18 časova biće prikazane dve ukrajnske drame „Boje“ i „Satnica“. Ulaz je besplatan.

wikipedia.org

wikipedia.org

LIČNOST DANA: DŽODI FOSTER

Glumica Džodi Foster se tokom vikenda venčala sa svojom dugogodišnjom prijateljicom Aleksandrom Hedison. Fosterova je svoju seksualnu orijentaciju otkrila u govoru na dodeli Zlatnog globusa 2013. godine kada je primila nagradu za životno delo. Pre Hedisonove Džodi je 20 godina bila u vezi sa Sidni Bernard, a ta veza je okončana 2008. Slavna glumica ima i dva sina, ali nikada nije govorila o njihovom ocu.

Džodi je karijeru započela sa 3 godine kao Coppertone devojka u televizijskoj reklami. Filmski debi ostvarila je 1970. u televizijskom filmu „Menace on the Mountain“. Završila je lnjiževnost na Jejlu, a već pre upisa na fakultet imala je preko 50 filmskih i televizijskih nastupa. Prvu zapaženu ulogu imala je u filmu „Taksista“ 1976, gde je osvojila Oskara za najbolju sporednu glumicu. Oskar za najbolju glavnu glumicu osvojila je za ulogu žrtve silovanja u „Optuženoj“. Drugog Oskara za najbolju glumicu osvojila je ulogom u filmu „Kad jaganjci utihnu“. Pored ovih, zapažene uloge ostvarila je i u filmovima „Kontakt“ (1997.), „Soba panike“(2002.), „Red letenja“ (2005.) i „Insajder“ (2006.).

DA LI STE ZNALI?

-          Kanarska ostrva su naziv dobila po psima.

-          Toni Ajomi, gitarista benda Black Sabbath u nesreći je igubio vrhove prstiju desne ruke.

-          Ostriga tokom života može da menja pol koligo god puta želi.

-          Glumica Vinona Rajder je ime dobila po gradu Vinona u američkoj državi Minesota.

blog.moscreative.com

blog.moscreative.com

-          Prvu skicu padobrana napravio je Leonardo da Vinči 1514. godine.

MISAO ZA LEP DAN: „Sačuvaj momka za kišne dane – i još jednog, u slučaju da ne padne kiša.“ – Rabindrant Tagore

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>