KURATIVNI ANTISEPTICI MILANA ARANĐELOVIĆA
Postavio Dušan Veselinović 17 May 2017 u 12:11 | Kategorija: Intervju, Poslednje dodato, top | 0 Komentara

Milan Aranđelović ne želi da ga svrstavaju u „ozbiljne pisce“ jer, kako kroz šalu kaže – „ko njih još čita?“. Veruje da čovek ne sme sebe doživeti previše ozbiljno jer tako sebi postaje najveći neprijatelj. Često se potpisuje kao „Neverovatni Miki“, inspirisan stripom, a potom i filmom „Neverovatni Halk“. Pažnju čitalaca privukao je svojim prvim romanom „Labudoliki paunovi moraju umreti“ izdavačke kuće „Everest Media“, dok je njegov drugi roman, o kom smo ovom prilikom razgovarali, „Balada meda i krvi“, satiričnu epsko-trilersku avanturu, prošle godine objavila izdavačka kuća „Otvorena knjiga“…

Milan Arandjelovic - Neverovatni Miki (3)

Za nestanak tvoje dece krive su neke mnogo prizemnije i realističnije stvari. Verovatno ih je otela veštica.

Zašto si ovoj knjizi dao baš ovakav naziv?

Knjiga je delom parodija na „Igru prestola“, tj. „Pesmu leda i vatre“ Džordža R. R. Martina. Međutim, iskreno, svi su me pitali i za film Anđeline Džoli koji se zove veoma slično, ali naziv mi nije bio poznat, i knjiga nema veze sa njim.

I mene je odmah podsetilo na ozloglašeni „U zemlji krvi i meda“…

Baš kao što je i mnogo ljudi. Ali, nisam ga gledao. Radnja moje knjige je pomalo mračna, pa sam joj u nazivu dodao „balada“ kako bih je iole smekšao. U njoj ima epskih elemenata, kao i trenutka „Kiša dolazi…“, kao parodija na „Zima dolazi“ kako se pominje u „Igri prestola“.

Balada meda i krvi - Milan Arandjelovic (1)

Da bi se proizvela Sveta srpska zemlja potrebna je izuzetno visoka temperatura. Zbog toga za rad generatora koristimo usijane glave. Ovi ljudi dole su profesionalci koji već godinama rade u ovoj struci.

Vrlo je zanimljivo kako si u celinu sjedinio ep, naučnu fantastiku, komediju, triler i horor. Budući da će domaći čitalac u knjizi prepoznati i društvena zbivanja iz Srbije, u kojoj meri ti je političko stanje naše države poslužilo kao inspiracija za ovaj roman?

Ono mi je bilo glavna inspiracija. Stanje Srbije je danas isto kao i 1389. godine. Međutim, želeo sam da ova knjiga bude vanvremenska i nisam se vezivao za konkretnu vlast ili političare, pa sam opisao opštu situaciju zemlje. Isti problemi od pre nekoliko vekova nas i danas muče i izgleda kao da se to neće ni promeniti.

U romanu se pominju razni inovativni pojmovi kao GPS (globalni pravoslavni sistem), jezopudličnjak, lekoviti krster, lekovite molitve napisane kurativnim antisepticima, tač-skrin turpijice, psihijatrijska ustanova „Zorica Marković“ sa Madagaskara… Odakle ti ideja za njih?

Svako veče gledam drugi Dnevnik RTS-a i hvatam beleške. Legnem da spavam, zapise stavim „pod jastuk“, ujutru se probudim i počnem da pišem. Ideje su dolazile spontano.

Milan Arandjelovic - Neverovatni Miki (7)

Čuvena su školska takmičenja u plakanju tokom izvođenja epskih pesama. Pobediti u plakanju uz pesmu „Smrt majke Ražnatovića“ ili „Početak bune protiv intelektualaca“, bila je ne samo čast za roditelje već i veliki plus tokom daljeg školovanja.

S obzirom na to da je radnja romana smeštena u budućnosti, da li veruješ da će 22. vek izgledati kao i u knjizi?

Istorija i iskustvo nam govore da hoće. Kao što sam već napomenuo, vekovima unazad vučemo iste probleme. Ništa ne rešavamo. Kako seješ, tako ćeš i da žanješ. I u ovoj knjizi, kao i u prethodnoj, pišem o zaveri elite, koja se stihijski udružila protiv naroda. To je ekonomsko-vojno-političko-intelektualna nekolicina na poziciji vlasti kojoj odgovara ovakvo nepromenljivo stanje u zemlji. Drže društvo zatvorenim, izolovanim i na veoma niskom nivou intelektualnog razvoja. To im odgovara zato što su, zapravo, oni ti koji su prosečni, i žive van tora u kom drže srpsko stanovništvo. Oni mogu biti i vrhunski stručnjaci, ali samo u okviru granica Srbije.

Da li je u planu i sledeća knjiga?

Da. Prve dve knjige su deo trilogije. Treći roman će biti o „nebeskoj Srbiji“. Govoriće o književnoj sceni, književnim junacima i njihovim tvorcima u dalekoj budućnosti Srbije.

Milan Arandjelovic - Neverovatni Miki (5)

Kćeri noći, nakotu evrovizijski, došli smo (…) k tebi, ti zlo seme dekadencije…

- FOTO: Milan Belić

Autor: - https://www.facebook.com/dusan.veselinovic.9 https://www.instagram.com/it_is_dulle/

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>