MORSKI SVET IGORA MIROVIĆA
Postavio Dušan Veselinović 13 Mar 2017 u 10:03 | Kategorija: Društvo, Poslednje dodato, top | 0 Komentara

Igor Mirović je osnivač Reefroom studija („koralna soba“) koji se bavi projektovanjem, izradom i održavanjem koralnih i morskih akvarijuma. Pored toga, vrši uvoz i prodaju morskih organizama, prateće opreme i preparata, kao i edukaciju akvarista – pružanjem najnovijih podataka iz morske akvaristike. Sedište ovog studija je u Beogradu, a Igor napominje kako je potražnja za morskim svetom sve veća – kako u poslovnim, tako i u privatnim prostorima.

Reefroom studio Beograd (3)

Igor je 2002. godine iz hobija počeo da se bavi akvaristikom, dok je od 2009. godine prešao u njen morski segment. Kako kaže, prelepo iskustvo na ronjenju ga je zainteresovalo za koralni svet, pa je tada napravio svoj akvarijum. U to vreme, u Srbiji je malo šta bilo dostupno od svega onoga što čini jedan morski ambijent, ali Igora to nije zaustavilo. Polako je počeo da pravi akvarijume i primetio da od toga može i da se zaradi.

- Ovu firmu sam otvorio 2011. godine i svoj rad predstavio u TC „Ušće“. Ljudi su bili veoma iznenađeni, budući da im je to bilo nešto sasvim novo. Od tada ima sve više zainteresovanih, a veoma sam radio na tome da se kod Srba podigne svest o morskoj akvaristici. Nailazio sam na negativne komentare, u smislu da je na ovim prostorima to nemoguće izvesti, ali verujem da sam dokazao suprotno – kaže Igor.

Reefroom studio Beograd (4)

U zavisnosti od potreba organizama, određuju se i dimenzije akvarijuma. Na primer, par klovn-ribica (kao Nemo iz animiranog filma U potrazi za Nemom) može da živi i u malom akvarijumu od 40 litara, jer one u svom prirodnom okruženju nikad ne plivaju dalje od svog staništa. Pojedine druge ribice zahtevaju akvarijume od 200 litara, pa naviše. Igor pravi morske ambijente koji bi se uklopili u želju, prostor i budžet klijenta. Trenutno, za jedan stambeni prostor, Reefroom pravi akvarijum od 2000 litara. Staklo nije moglo da uđe kroz hodnike zgrade, pa su ga dizalicom ubacivali kroz prozor.

- Složeniji organizmi zaista iziskuju više vremena, što podrazumeva određena hemijska merenja, kao i dodavanje raznih elemenata kako bi bio održiv balans svih komponenata u vodi. Kod manje zahtevnih organizama toga nema, pa je njih i finansijski lakše održavati. U složene organizme spadaju morske zvezde, ježevi, školjke, a u jednostavne ribe, meki korali, puževi, rakovi itd. Međutim, ima i veoma zahtevnih riba koje traže izuzetno čistu vodu jer, u suprotnom, odmah pokazuju određene slabosti.

Reefroom studio Beograd (5)

Kao što smo napomenuli na početku teksta, Reefroom studio se bavi i održavanjem akvarijuma. Vrše merenja hemijskog sastava vode koji mora biti isti kao i u morskoj vodi, i prema tim rezultatima daju smernice kako ovakav sistem treba održavati. Studio uvozi morsku so od koje se pravi morska voda. Većina klijenata ne radi ništa oko akvarijuma, osim što estetski uživa u njima. Igor i njegov tim, u zavisnosti od složenosti organizama, kod svojih klijenata idu jednom do osam puta mesečno, kako bi vršili održavanje. U letnjem periodu, kad su klijenti na odmoru, članovi Reefroom-a posećuju njihove domove i vrše nadzor nad akvarijumima. Kad nešto nije u redu sa hemijskim sastavom vode, organizmi odmah reaguju. Ribe prestaju da jedu, mogu da se razbole, ili, u krajnjem slučaju, uginu. Ekipa studija je tu kako se to ne bi desilo.

Što se tiče hrane, ribice se hrane plodovima mora koji su prethodno bili zamrznuti, ili specijalno fabrički pripremljenom hranom. Ali ima i ribica koje se hrane algama. Morske zvezde se hrane tako što s kamena ili podloge jedu mikro organizme. Korali su simbioza biljke i životinje, odnosno životinje na kojima žive alge koje ih hrane, vršeći foto-sintezu. Međutim, korali određeni period mogu da žive i bez algi. Svaki organizam ima svoj zadatak u akvarijumu – ribe algari skidaju alge sa kamena i stakla, pojedine čiste pesak, druge skidaju parazite sa kamenja, rakovi-kozice čiste ribe, ali ima i onih riba koje ne rade ništa, čiji je zadatak samo da budu lepe.

Reefroom studio Beograd (2)

- Možemo da nabavimo sve vrste organizama. Pre godinu dana napravljen je veliki karantin, pa smo dobili dozvolu od Ministarstva za zaštitu životne sredine. Sada možemo da nabavimo i ajkule, raže, morske zmije, jegulje itd. Ali, kod nas su najpopularnije klovn-ribe, žuti i plavi tangovi, antijasi, anđeli, ribe hirurzi koje se nalaze samo u vodama Havaja itd.

U akvarijum zajedno idu kompatibilne ribe, odnosno, one koje imaju slične potrebe. Postoje pasivne i agresivne ribe. Mirne idu sa mirnim, koralne sa koralnim, predatori sa predatorima. Temperatura vode za koralne akvarijume kreće se od 24 do 28 stepeni.

Reefroom studio Beograd (6)

- Ispod svakog akvarijuma, onog što se u prostoru vidi, postoji i tehnički akvarijum koji se ne vidi. U njemu se smešta razna oprema – aparati za preradu i čišćenje vode, filtraciju, elementi za dodavanje određenih primesa – tako da onaj koji mi vidimo je samo „displej“.

Vremenski, lepljenje akvarijuma traje jedan dan. Silikon se osuši za sat vremena. Sušenje celokupnog akvarijuma traje oko deset dana, koliko je i dobavljačima potrebno za isporuku stakla. Znači, najčešći rok za pravljenje jednog morskog sistema je mesec dana.

- Organizme često već imamo na stanju. Međutim, ribe koje nemamo i koje poručujemo, zakonski moraju da prođu karantin od 21-og dana, a mi svaki organizam držimo mesec dana u karantinu radi privikavanja, kako klijent ne bi imao problem. U domove unosimo deo mora, pa se samim tim, na neki način, povežemo sa klijentima. Gradimo odnos i preko mesečnih održavanja. Morski akvarijum smiruje, opušta, usrećuje, daje neverovatnu energiju i predstavlja nesvakidašnju, prelepu stvar – završava Igor.

Reefroom studio Beograd (7)

Autor: - https://www.facebook.com/dusan.veselinovic.9 https://www.instagram.com/it_is_dulle/

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>