DVADESET PET GODINA OD RUŠENJA BERLINSKOG ZIDA
Postavio Redakcija Presstiž 9 Nov 2014 u 17:16 | Kategorija: Društvo, Poslednje dodato | 0 Komentara

RUŠENJE BERLINSKOG ZIDA – BORBA PROTIV KOMUNISTIČKE IDEOLOGIJE

Dvadest osam godina je građevina, dugačka preko 150 kilometara delila Istočni i Zapadni Berlin. Namena ove barijere bila je da pooštri mere prelaska iz jednog u drugi deo Berlina.

Nemačka je posle Drugog svetskog rata bila podeljena na četiri sektora – Sovjetski Savez, Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska. Svaki sektor kontrolisao je svoje parče Berlina. Godine 1949. Sjedinjne Države, Britanija i Francuska postali su Zapadni Berlin. Iako su u početku građani mogli slobodno prelaziti iz jednog sektora u drugi, barijere su vremenom postajale sve veće. Granica između Istoka i Zapada bila je zatvorena 1952. godine. Veliki broj ljudi, među kojima su i profesionalni radnici (poput profesora i lekara) prešlo je na Zapad. Kako bi onemogućio prelazak Sovjetski Savez sagradio je ZID, a u njihovom – istočnom delu, on je smatran antifašističkim bedemom. Bez najave, istočnonemački vojnici osigurali su granice, postavljajući barijere od žice, a po naredbi su pucali na svakoga ko pokuša da pređe u drugi sektor. Barijera, koja je u početku bila dugačka 40 kilometara, zamenili su zid i minska polja.

bild_die_berliner_mauer

Bio je simbol Hladnog rata i Gvozdene zavese. Zamisao Voltera Ernsta Paula Ulbrihta, člana Komunističke partije Nemačke. Odobren od strane Nikite Hruščova, vođe Sovjetskog Saveza nakon Staljinove smrti. Njegova funkcija je bila od velikog značaja za komuniste – broj iseljenih je sa 2,5 miliona smanjen na svega 5000. Neke porodice ostale su razdvojene zbog nemogućnosti prelaska zida.

Zid je izgrađen 1961. godine, a već naredne godine počeli su radovi na drugoj, paralelnoj ogradi. Kuće koje su se našle između dva zida bile su srušene, a njihovi stanari preseljeni. Površina između barijera nazivala se staza smrti. Bila je posuta peskom kako bi tragovi begunaca bili lakše uočeni. Visok preko 3 metra i širok 1,2 m. Njegov vrh bio je prekriven glatkom površinom kako bi se otežao prelazak.

9. novembra zid je srušen

Neposredno pre rušenja zida izmenjen je zakon, koji je glasio da će Nemci iz Istočnog Berlina dobiti vize kako bi mogli preći u Zapadni deo. Međutim, na konferenciji koja je bila organizovana, nedovoljno upućen političar izjavio je da će svi moći da pređu na drugu stranu. Ova izjava podstakla je desetine Nemaca da se upute prema zidu. Ubrzo su desetine prerasle u hiljade, koje niko nije mogao zaustaviti.

rusenje-berlinskog-zida

Zid je srušen 9. novembra 1989. godine, a godinu dana kasnije, 3. novembra, bilo je ujedinjenje Nemačke.

Foto: berlinermaueronline.de

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>