BORBA ZA OPSTANAK
Postavio Žana Lalović 27 Mar 2014 u 17:45 | Kategorija: Društvo, Poslednje dodato, top | 2 Komentara

novine-foto-D-JEVREMOVICH politika.rsČetiristo trideset ubijenih novinara. Od 2007. do 2012. godine, prema najnovijem izveštaju UNESCO-a.

Udruženje novinara Srbije sačinilo je Dosije o ubijenim i nestalim novinarima pre nekoliko godina. U periodu od 1991. do 2001. taj broj je 39. U većini slučajeva nije pokrenut sudski postupak i ne zna se ko su počinioci. Iz godine u godinu broj ubijenih i otetih novinara raste. Broj pretnji takođe.

Novinar je (ili bi trebalo biti) osoba koja prikuplja informacije od javnog značaja i prezentuje ih javnosti. On je društveno – odgovoran radnik. On predstavlja „oči i uši“ javnosti. On je vojnik čije je osnovno načelo bitka za istinu. I borba protiv onih koji bi na tu istinu da pucaju i da je sakriju.

Novinarski tekst, pre nego što bude napisan i objavljen, morao bi da prođe kroz najmanje 3 faze:

                              1. opservaciju

                              2. sakupljanje podataka

                              3. proučavanje materijala (provera podataka)

Sa pojavom interneta, štampa je pretrpela najveće gubitke. I trpi ih i dalje. Nespremnost za nove tehnologije, nov način pisanja i finansiranja mnoge listove je doveo do gašenja. Umesto da izobilje informacija štampa shvati kao priliku za istraživački rad, ona je u velikom broju slučajeva odbacila tu mogućnost i posvetila se senzacionalizmu. „Što kraće, što vulgarnije“. Svedoci smo vremena u kome istraživačko novinarstvo nestaje, tone. Potopio ga je senzacionalizam. Borba za istinu postala je borba za tiraž, borba za posetu internet sajtu.

Nekada je bilo jasno šta može postati vest. Danas je to nečiji tvit (tweet), status na Fejsbuku, boja donjeg veša ili nemanje istog. Staro školsko pravilo koje zahteva proveru svake informacije sa najmanje tri nezavisna izvora, postalo je mit. Stigli smo u eru copy/paste novinarstva. Jedina bitka koja se vodi jeste – ko će objaviti prvi i dobiti najveću publiku?

Godine 2011. Centar za medije i medijska istraživanja Fakulteta političkih nauka u Beogradu objavio je istraživanje pod nazivom „Profesija na raskršću – novinarstvo na pragu informacionog društva.“ Istraživanje je sprovedeno u periodu od jula 2010. do juna 2011. godine. Pretpostavka na kojoj je istraživanje započeto jeste da se novinarska profesija verovatno nalazi na najvećoj prekretnici u istoriji.

Budućnost novinarstva, prema istraživanju, problematizuje se unutar 3 ključne dimenzije: profesionalnom, strukturnom i ekonomskom aspektu.

Za razliku od tradicionalnih medija, koji su imali jasno definisanu podelu poslova i forme pisanja, sa pojavom digitalne tehnologije novinar postaje multimedijalna ličnost, on je i montažer i snimatelj i realizator. Ono što, između ostalog, ugrožava profesiju jeste nepostojanje strogih načela, pravila i obrazaca koje pojedinac treba da zadovolji kako bi dobio zvanje novinara. Zatim, umesto da služe javnom interesu, urednici dopuštaju da taj interes manipuliše njima i umesto vesti od najvažnijeg značaja, serviraju vesti od najzanimljivijeg značaja. Poznato je da se najbolje prodaju sadržaji o seksu, hrani i privatnom životu javnih ličnosti.

Sve veći uticaj na medije ima i oglašavanje. Ali, pitanje je u kom trenutku je borba za profit postala dominantna u odnosu na borbu za istinu kada je novinarstvo u pitanju?  U anketi, koja je obavljena u okviru pomenutog istraživanja, postavljeno je pitanje šta se smatra najvećim problemom profesije?

tabela 1 posle problemom profesije

Odgovor sa najvećim brojem glasova jeste slabe plate, a zatim i nizak ugled profesije, kao i nepoštovanje novinarske etike. Međutim, ovde se nameće jedna uzročno – posledična veza: kako očekivati ugled, ukoliko ne postoji poštovanje etičkih principa na kojima bi zapravo trebalo utemeljiti novinarsku profesiju?!

Podaci o poštovanju novinarske etike su poražavajući.

tabela 2 porayavajuci

Svega 2% novinara svesno je ovih principa i redovno ih se pridržava u radu. To je veoma nizak procenat, koji nažalost pokazuje da važnost samorelugacije u Srbiji nije shvaćena. Međutim, potrebno je naći uzrok koji sputava novinare da se pridržavaju Kodeksa. Jedan od tih uzroka jesu pritisci u radu.

tabela 3 pitisci u radu

Ovde vidimo jedan paradoks koji kaže da najveći pritisak vrše stranke vladajuće koalicije, a znatno manje Vlada. Međutim, u Vladi su upravo te stranke. Gotovo 30% vršioca pritiska na medije čini vlast. A zatim i vlasnici krupnog kapitala, koji su često i sami političari, koji na direktan ili indirektan način mogu da utiču na uređivačku politiku.

Dolazimo do zaključka da je novinarstvo u Srbiji u veoma lošoj situaciji. Nezavisnost medija ugrožena je kako od strane vlasti, tako i od drugih aktera. Ukoliko nema cenzure, novinari su skloni auotcenzuri. Što i ne čudi, s obzirom na konstantnu opasnost od gubitka posla, kao i broj ubijenih novinara čija je smrt prošla nekažnjeno. Često se koristi izraz da su mediji „sedma“, a nekad čak i „četvrta svetska sila“. Međutim, ako pogledamo ovakve podatke, oni su pre nečija „produžena ruka“. Nešto mora da se promeni. Jedini način da se vrati ugled ovoj profesiji je da se ona odupre pritiscima koje treba oštro osuditi i sankcionisati, a zatim se pridržavati načela Kodeksa.

Da bi se sprečila samovolja političara i vlasnika kapitala, ovoj državi je neophodno nezavisno sudstvo. Očajnički neophodno, za reanimaciju demokratskih vrednosti i procesa.

Mediji preživljavaju od senzacionalizma. Ukoliko se novinarima obezbedi pristojna i redovna plata, ukoliko im se vrati osećaj sigurnosti i smanje pritisci, broj od 2% onih koji poštuju novinarsku etiku bi trebalo da se poveća. I da će sa ugledom novinarske profesije porasti i broj onih koji će preispitati svoja interesovanja kada je u pitanju medijski sadržaj koji ih zanima.

- Celokupno istraživanje Profesija na raskršću – novinarstvo na pragu informacionog društva možete pronaći na internet adresi:

www.fpn.bg.ac.rs

- Featured foto: D. Jevremović

Autor: -

Prikazano: 9 Komentara
Napišite svoje mišljenje...
 1. MarijaMaki says:

  Uzasno je tesko u ovakvom okruzenju ostati eticki ispravan i novinar koji se bavi temama koje nisu necija zadnjica ili tvit. Zato svaka cast onima koji sto uspevaju.

 2. BojanR says:

  Odlican tekst.

 3. Vesna k. says:

  Nazalost je tsko…

 4. dEkster says:

  Ovi podaci o poštovanju novinarske etike su sramota za novinarsku profesiju.

  • Liliputanac says:

   Ti podaci su tacni, ali posto jedna vazna stvar koja ovaj podat cini manje istinitim – U Srbiji su retki pravi, skolovani, ili bar, profesionalni novinari. Mnogo je veći procenat onih koji nemaju pojma o novinarstvu, pisu glupave tekstice za yutu stampu, i daju sebi za pravo da se nazivaju novinarima.

 5. Ogorcena says:

  Kako bih ja slatko, da se pitam, uvela zakon prema kome bi novinarstvom mogle da se bave samo osobe koje imaju zavrsen fakultet i koje prodju nekakav test op[te kulture i informisanosti.

 6. novinarka says:

  Kao brucos nadam se da ce se narednih godina situacija malo promeniti :)

 7. Olja says:

  Ostaje nam samo da se nadamo da ce mladi novinari, koji se razvijaju u ovakvom okruzenju, ipak spoznati koja je prava uloga novinara i boriti se za svoj ugled. Odlican tekst!

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>