5 ISTINA O DEDA MRAZU
Postavio Tijana Kurćubić 30 Dec 2014 u 11:07 | Kategorija: Društvo, Poslednje dodato, top | 0 Komentara

Nema doma u koji krajem svake godine ne uđe bar jedan deda u crvenom odelu i crnim čizmama. I nije bitno da li ste dete ili odrasla osoba, Deda Mraz je u ovo doba godine neizbežan – kao ukras za jelku, figura, nasmejano lice na čestitki, čokoladni… Nije važno. On postoji dokle god postoje oni koji veruju u njega. A za one više sumnjičave evo nekoliko činjenica posle kojih će se možda predomisliti.

  1. U SRBIJI JE DEDA MRAZ KRSNA SLAVA

sveti-nikolaSveti Nikola je jedna od najčešćih krsnih slava u Srbiji, a prvi zapisi o ovom svecu, episkopu i dobročinitelju poreklom iz Male Azije, potiču iz četvrtog veka nove ere. Poznat po nesebičnoj pomoći i brizi za drugima, Sveti Nikola je bio  svešteno lice, a upravo iz njegovog lika proistekle su brojne legende i priče o Deda Mrazu. Jedni smatraju da on predak dede u crvenom odelu, dok drugi smatraju da su Sveti Nikola i Deda Mraz ista osoba.

Sveti Nikola je posebno bio naklonjen deci i siromašnima. Zabeleženo je da je trima devojčicama pomagao kako bi ih zaštito od bavljenja prostitucijom. Ova legenda kaže da je tri večeri za redom prolazio pored devojčicinih prozora i ostavljao im vreće sa novcem, ne bi li im obezbedio dovoljno sredstava za život bez bavljenja najstarijim zanatom.

  1. DEDA MRAZ IMA SVOJ POŠTANSKI BROJ

Ako pošaljete pismo Deda Mrazu, dobićete odgovor. Ne, uopšte se ne šalimo!

pismo-deda-mrazuU mnogim zemljama postoji specijalan poštanski broj za pisma upućena omiljenom Dedi. Zapravo sva čarolija se odvija kroz poseban poštin servis u kome zaposleni, ali i veliki broj volontera odgovara na dečja pisma. Istraživanje sporovedeno 2007. godine pokazalo je da najstariju Deda Mraz” službu ima pošta Sjedinjenih Američkih Država, koja ulepšava detinjstva još od 1912. godine.

U pismima deca pišu o svom lepom ponašanju protekle godine i navode svoje novogodišnje želje. Potom se poštinom čarobnom servisu priključuju brojni donatori – humanitarna udruženja, kompanije i pojedinci, koji prikupljaju tražene poklone i šalju ih deci.

  1. DEDA MRAZE, DEDA MRAZE, NE SKREĆI SA STAZE

U svakom trenutku možete znati iznad dimnjaka koje zemlje jure irvasi i sanke. Zvuči neverovatno, ali je i istinito i moguće. Postoji nekoliko veb sajtova pomoću kojih možete pratiti kretanje Deda Mraza.

Praćenje Dedinih sanki postalo je široko rasprostranjeno zahvaljujući američkoj kompaniji Sears, roebuck & company, čija je reklama u novinama Kolorado Springs 1955. godine, izazvala opštu pometnju. Naime, u ovoj reklami greškom je, kao broj na koji deca mogu pozvati deda Mraza, napisan telefonski broj Centra za vazduhoplovnu odbranu Kolorada (CONAD). Telefon Centra se usijao od poziva, a na dužnosti je bio Colonel Harry Shoup, koji nije želeo da uništi čaroliju, pa ja ne pozive odgovarao i davao obaveštenja o tome da se Deda Mraz, sanke i irvasi kreću južno od Severnog pola. Ovakvo dojavljivanje o putanji Deda Mrazovih sanki ostalo je običaj i kada je 1958. godine CONAD zamenjen Severnoameričkim centrom za odbranu vazduhoplovsta (NORAD).

Danas, Dedu možete pratiti pomoću interneta i zvaničnog sajta NORAD-a, ali i preko stranica Google Santa Tracker, MSNBC, Santa Update Project i mnogih drugih.

deda-mraz

  1. DIPLOMIRANI DEDA MRAZ

Ukoliko imate problem da pronađete sebe i izaberete profesiju, razmislite o tome postanete diplomirani Deda Mraz. Ako biste ljudima na pitanje „Šta studiraš?”, odgovorili „Univerzitet za Deda Mraza”, većina bi pomislila da se šalite, a ostali bi bili zgranuti. To je zato što većina nas ni ne zna da postoji nekoliko Deda Mraz škola i univerziteta. Najstarija obrazovna ustanova ovog tipa otvorena je 1937. godine, a u narednim godinama otvoreno je još nekoliko. U ovim školama uči se o istoriji, modernim shvatanjima i kontroverzama u vezi sa Dedom. Ali, takođe, uči se i o tome kako bi jedan Deda Mraz trebalo da se ponaša i nastupa. Ove diplome su akreditovane i pružaju niz potencijalnih  mogućnosti.

irvasi-sanke-deda-mraz

  1. PRVI DEDIN PORTRET

Njujork je 1804. godine za svog sveca zaštitnika izabrao Svetog Nikolu. Nekoliko godina kasnije,  Aleksandar Anderson angažovan je da naslika Svetog Nikolu za prvu večeru održanu u njegovu čast. Tako je 1810. godine Sveti Nikola preobražen u Deda Mraza, a Deda Mraz je dobio svoj prvi portret.

Međutim, Deda je tada imao žuti ogrtač, belu bradu i oreol oko glave. Za današnji opšte poznati izgled zaslužna je kompanija koja ima najbolje Novogodišnje reklame – Coca Cola. Ova kompanija je 30-ih godina prošlog veka osmislila praznične reklame u kojima glavnu ulogu ima nasmejani deka, rumenih obraza, duge sede brade, u crvenom odelu i crnim čizmama. Iako se Deda ovakvog izgleda pojavio deceniju ranije na naslovnoj strain Puck magazine, moderna slika najsrdačnijeg dede na svetu ohrabrena je i najviše razvijena zahvaljujući poznatoj američkoj kompaniji.

Za onoga ko i dalje ne veruje citiraćemo Miku Antića – Pa marš onda iz naseg sokaka kad ne umeš da sanjaš.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>