VIVALDIJEV UŽITAK: ČETIRI GODIŠNJA DOBA ADE CIGANLIJE
Postavio Redakcija Presstiž 17 Jan 2015 u 17:34 | Kategorija: Čari Beograda, Poslednje dodato, top | 2 Komentara

Vredi li pričati o čarima prestonice ako se u tu vrednu i važnu listu ne uvrsti i Ada?

ada-ciganlija

- Foto: belgrade-stag.com

Za one koji ne znaju, Ada Ciganlija je ostrvo koje se nalazi na četvrtom kilometru Save od ušća u Dunav. Ona je još od 1821. godine i od dekreta kneza Miloša Obrenovića državno i narodno dobro.

Za one koji ne znaju, Ada Ciganlija nema ama baš nikakve veze sa pripadnicima romske nacionalne manjine. Pretpostavka glasi da njen naziv potiče još iz onog doba kada su se Kelti švrćkali ovim prostorima, te bi Ciganlija mogla da predstavi toponim keltskih reči „singa“ i „lia“ – ostrvo i podvodno zemljište. Tako bi taj naziv mogao da dočara vrludavi vodostaj Save – kada je voda niska to bi bila Singa, a kada je visoka Lia. „Singalija“ vremenom postaje „Ciganlija“ koju i kakvu danas poznajemo i volimo.

Rečno ostrvo je spojeno veštačkim nasipom, pa je Ada postala poluada, odnosno – poluostrvo. Tako je formirano veštačko Savsko jezero koje je dugačko 4200m, široko u proseku dvesta, a duboko između 4 i 6 metara.

Jezero je obgrljeno šetačkom stazom koja je dugačka 7,5km i po kojoj ćemo se kretati analizirajući život na Adi. U nadi da na mobilnom telefonu ili plejeru već imate pripremljen snimak izvođenja Vivaldijevih koncerata za violinu „Četiri godišnja doba“, možemo da počnemo sa hodom.

PROLEĆE – La primavera

Došao je vikend i napokon ste rešili da se odmaknete od računara, (ne)društvenih mreža i poslovnih problema. Zakoračili ste na stazu koja vodi oko Ade i već vam je laknulo, a niste sigurni zašto? E, glavni „krivac“ za nagli odmor jesu boje koje vas okružuju. Proleće je, pa je Ada ozelenela, a tu su i plavetnilo neba i vode – baš te dve boje pozitivno utiču na vaše misli, ali i na vid. Oporavljate oči, um i dušu ovom šetnjom. Ako ste nas poslušali, pa vas Vivaldi vodi kroz ovu šetnju – odmor je zagarantovan.

stounhendz-beograd

– Foto: beogradski Stounhendž / wikimedia.org

Proleće predstavlja početak godine, početak života, početak svega, pa nas vraća i u istoriju Ade koja je blisko povezana sa Velikom Britanijom – i to kamenim megalitima. Beogradski Stounhendž ne potiče iz bronzanog doba kao onaj engleski (mada se i tu nedavno otvorilo pitanje tačnog „uzrasta“ kamene građevine) – ne, naši megaliti su postavljeni pre dvadesetak godina. Autorsko su delo umetnika Ratka Vulanovića, koji na Adi živi i radi.

Ukoliko ste ljubitelj ribolova, nema mesta u Beogradu koje će vas oduševiti više no Ada Safari. Od Stounhendža skrenite desno ka šumi, kako biste naišli na jezero u obliku zrna pasulja. Površine šest hektara, ono je poribljeno kapitalcima i retkim primercima ribe koji su strogo kontrolisanog kvaliteta. Ako niste strastveni pecaroš, možete da uživate u činjenici da ste izolovani od gradske vreve, da ste okruženi prirodom, da ćete odmah tu uskoro sresti dva pauna ili dva bela labuda… Tu je i restoran, pa ako vas ništa od ovog prethodnog nije očaralo – posvetite se izvrsnoj hrani.

ada-safari

 – Foto: Ada Safari / adasafari.co.rs

Predlažemo vam da povedete i najmlađe u šetnju – uživaće u prirodi, na čistom vazduhu, a možete da ih odvedete i na „Robinzonovo ostrvo“. Ovo otvoreno igralište čine sojenice, ljuljaške, tobogani, penjalice, čamci, vrteške…

 LETO – L’estate

Ako krenete dalje da se šetate stazom, pored sudijskog tornja i uprave kupališta, videćete restoran Jezero i terene za mini golf. Odmah posle pontonskog bazena počinje kupalište. Ovo beogradsko more leti se pretvara u zaseban grad jer ga poseti dnevno i do 300.000 ljudi koji žele da plivaju, trče, bave se sportom ili jednostavno uživaju na suncu uz hladna pića. Na jugozapadnom jezera nalazi se nudistička plaža, kao žičara za skijanje na vodi površine 500 kvadratnih metara.

skijanje-na-vodi-ada-ciganlija

– Foto: telegraf.rs

Tu, kod žičare, možete da birate da li ćete levo ili desno. Da li ćete da uživate na makiškom suncu ili ćete u hlad zaštićene šume sa leve strane. Bilo da volite sunčanje ili uživanje u debelom ‘ladu – Ada je prava opcija za letnje opuštanje. Voda i sunce učiniće da zaboravite na sve probleme i da upijete pravi duh Beograda.

Ako ste ljubitelj avanture – na Adi možete skakati sa bandžija, oprobati se u penjanju po veštačkoj steni, baš tu su i tereni za golf, bejzbol, ragbi, hokej na travi, ali i pejntbol. Tu je i trim staza na kojoj možete vežbati do mile volje. Čeka vas i Avantura park – akvarijum za ronjenje, prepreke na drveću, orijentiring i potrage za blagom…

Na Adi se nalaze i fudbalski i teniski tereni, kao i tereni za odbojku na pesku. Možete posetiti veslačke i motonautičke klubove, možete unajmiti bicikl ili rolere i uživati u svim mogućim ponudama beogradskog mora.

Iznajmite pedaline, igrajte fudbal na sapunici – opustite se i udahnite život Beograda punim plućima.

ada-ciganlija-kupaliste

– Foto: Ada kupalište / beograd.rs

I, kupajte se, slobodno. Ne obazirite se na priče i urbane legende da su komšije prijatelja vaših prijatelja „navukli“ bog zna šta na Adi. Imajte u vidu da je voda Savskog jezera čista do te mere da se u ratnim uslovima smatra pitkom. Takođe, trebalo bi da znate da trava, koju se mi ubismo koseći i raščišćavajući pred svaku sezonu, ne može da raste ni u Ženevskom jezeru. Njoj je potrebna najčistija moguća voda, a u Adi divlja – samim tim, Ada je bezbedna. To vam govori i osoba koja se u Adi kupa od rođenja i nikada se tamo nije razbolela.

Jedino loše što može da vam se desi jeste da se prehladite, ako dune vetrić, ili da izgorite na suncu. No, to su standardne letnje boljke, to nije vezano za samu Ciganliju.

JESEN – L’autunno

Nastavljamo hod kroz šumski deo Ade, onaj koji se u jesen ogrne narandžastosmeđim tonovima i da vam priliku da uživate u hodu kroz opalo šuškavo lišće.

Možete da bacite ćebence i da organizujete predivan piknik sa prijateljima. Baš tu u lišću možete sakriti i prsten kojim ćete zaprositi vašu dragu – ništa lepše od ljubavi na Adi. Zato je na ovom prostoru napravljen i park za venčanja. Nalazi se iza golf terena i predstavlja jedno od najromantičnijih mesta u Beogradu. Venčanje na Adi podrazumeva i ekološku svest – zasadićete sadnicu pored koje će biti pločica sa vašim imenima i datumom venčanja.

park-za-vencanja-ada-ciganlija

– Foto: park za venčanja / adaciganlija.rs

ZIMA – L’inverno

Kad padne sneg i kada se jezero okuje ledom, kada ledeni vetar počne da brije sa reke ka Čukarici – čak i tada možete da uživate na Adi. Obucite se slojevito i u nešto bržem tempu krenite u šetnju oko jezera. Dobro je to, fizički i psihički – i za kondiciju i za um. Naravno, bespotrebno je napominjati da je šetnja po zaleđenom jezeru strogo zabranjena.

Onog trena kada se umorite ili kad vam postane previše hladno, zavucite se u neki od kafića i počastite se kafom, čajem, toplom čokoladom… ili se suzdržite još malo, pa se vratite do nekog restorana i zagrejte se dobrom ribljom čorbom.

ada-sneg

– Foto: Ada sneg / wikimedia.org

Uzgred, baš ovde na Adi možete da naučite da skijate ili vozite snoubord. I to bez snega! Kako? Lako – u ski i snoubord školi koja vas priprema za odlazak na sneg i na planinske uslove u ovim sportovima.

Naravno, moguće je Adu obići i bez Vivaldijeve muzike, ali… Nije to to.

AUTOR: Anđelija Lazić

Prikazano: 2 Komentara
Napišite svoje mišljenje...
  1. lola says:

    divan tekst!
    prvom prilikom vodim Vivaldija u setnju :)

  2. Čukarica je zakon! :) A Ada je prelepa, uvek – svaka čast.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>