Kultura ukratko: Kuća Uroša Predića
Postavio Dušan Veselinović 13 Aug 2018 u 14:38 | Kategorija: Čari Beograda, Poslednje dodato, top | 0 Komentara

Već više od 100 godina, u Svetogorskoj 27 u Beogradu, stoji kuća u kojoj je živeo Uroš Predić – srpski slikar realizma.

Kuca Urosa Predica - Svetogorska Beograd

- Današnji izgled kuće Uroša Predića / foto: Dušan Veselinović / presstiz.rs

Podignuta je 1908. godine prema želji Uroševog brata Josifa, a po projektu arhitekte Nikole Nestorovića. Uroš se u ovu jednospratnu porodičnu kuću uselio već naredne godine, kada je Josif, iz bratske ljubavi, dozidao stan i atelje koje se nalazilo u gornjem desnom delu kuće.

Kuca Urosa Predica - Svetogorska Beograd - Uros Predic (6)

- Nekad i sad – pogled na kuću iz dvorišta

Fasada ovog upečatljivog ružičasto-žutog zdanja oslikana je u tadašnjem popularnom duhu secesije. Dekoracija u vidu floralnih elemenata može se videti iznad ulaznih vrata i prozora, kao i u linearnoj plastici vinove loze, dok izgled krovnog venca govori o još uvek snažno prisutnoj tradiciji akademizma. Kao objekat izdužene osnove, kuća je i tada privlačila poglede prolaznika, koji su znali da u njoj, pored uglednog trgovca, živi i poznati narodni slikar.

Kuca Urosa Predica - Svetogorska Beograd - Uros Predic (2)

Kuca Urosa Predica - Svetogorska Beograd - Uros Predic (1)

- Eksterijer i enterijer kuće u prvoj polovini 20. veka

Uroš je u ovoj kući naslikao mnoga značajna dela, koja su u velikoj meri odredila pravac srpskog slikarstva početkom 20. veka. Njegovo stvaralaštvo uključuje razne studije, skice, crteže, ilustracije, vinjete, slike, ikonostase.

Naslikao je portrete raznih naučnika, glumaca, književnika, kraljevskih porodica, ali i običnih građana koji su u njemu prepoznali svog vernog slikara. Bio je precizan, pedantan, neumoran, beležio je najmanje detalje, i sve to je prikazivao kroz jednostavnost boja i oštrinu linije. Družio se i putovao, ali je bio povučen i predan svom poslu.

Uros Predic

Uroš Predić je preminuo u ovoj kući 1953, u 95. godini. Zdanje je proglašeno za spomenik kulture 1987. godine.

Autor: - https://www.facebook.com/dusan.veselinovic.9 https://www.instagram.com/it_is_dulle/

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>