Životinje kao likovi u dokumentarnom filmu
Postavio Redakcija Presstiž 20 Feb 2018 u 08:46 | Kategorija: Vesti | 0 Komentara

Predavanje „Životinje kao likovi u dokumentarnom filmu”, sa projekcijom segmenata filma Grizzly Man Vernera Hercoga, biće održano večeras, 20. februara, u 19h u Maloj sali Doma kulture „Studentski grad”. 

Grizzly man film

U eseju o poreklu jezika francuski filozof Žan Žak Ruso tvrdi da je jezik otpočeo sa metaforom. Citirajući Rusoa, Džon Berger u svojoj knjizi Zašto gledati životinje tvrdi da je moguće pretpostaviti da je prva metafora uopšte bila životinja (plašlјiv kao zec, hrabar kao lav, lukav kao lisica). Ako je tako, to je zato što je suština odnosa između čoveka i životinje metaforična. Da bi čovek postao čovek on se ponaša kao životinja, jede kao životinja i govori ono što i životinje govore, samo pomoću reči.

Darvinova teorija evolucije nije ništa drugo nego metafora – kaže filozof Karl Marks, tj. projekcija ekonomskih teorija na životinje. Zaista je zanimlјivo kako Darvin prepoznaje među životinjama i bilјkama svoje englesko društvo, sa podelom rada, konkurencijom, otvaranjem novih tržišta i borbom za opstanak. To je Hobsov rat svih protiv svih. 

Grizzly Man

Film Vernera Hercoga Grizzly Man prati, kroz vizuru protagoniste Timoti Tredvela, život i smrt ovog lјubitelјa grizli medveda, koji je zajedno sa svojom devojkom živeo sa njima u divlјini i stradao od njih. Ova priča inspiriše nas da razmišlјamo o odnosu prema prirodi, životinjama, mestu čoveka među drugim bićima i o našem uverenju da smo, kao vrsta, napredniji i moćniji od ostalih.

Trejler za film Grizzly Man pogledajte OVDE.

Postavite komentar

XHTML: Možete koristiti ove tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>